Menu

Hrvate progone po bh. zakonu, a oslobađaju Bošnjake po onom iz Yu

BiH se za ratne zločine sudi po dvama različitim zakonima. Po strožem zakonu uglavnom se sudi Hrvatima, a po blažem Bošnjacima. Jedan kazneni zakon donesen je 1976. u bivšoj Jugoslaviji. Za razliku od drugog donesenog 2003. u BiH, zakon iz SFRJ ima blaže kazne i nema formulacija poput udruženog zločinačkog pothvata koji doslovno omogućava da se cijeli narod kriminalizira. Pravosudni presedan tim više je skandalozniji što je i Sud za ljudska prava u Strasbourgu u srpnju 2013. godine potvrdio da se za ratne zločine mora primjenjivati Kazneni zakon SFRJ iz 1976. godine koji je povoljniji za optužene, a tek u iznimnim slučajevima novi zakon.

Više...

Selo je gorjelo, tijela ubijenih Hrvata ležala su oko objekata i na cesti

Drugi svjedok na ovotjednom raspravnom procesu na suđenju za zločine tzv. Armije BiH nad Hrvatima u selu Uzdol bio je Ante Šimunović. On je bio zapovjednik antidiverzantskog voda brigade Rama HVO-a. Prema njegovu svjedočenju, događaji u Uzdolu zadesili su ga na zadatku priprema zauzimanja kote Brenovac na Makljenu. No, zbog napada na Uzdol, njegov vod je dobio zadatak pomoći u deblokadi pripadnika HVO-a koji su se našli u okruženju Armije BiH u školi na Uzdolu.

Više...

Svjedok: Buza je rekao da mu iz Uzdola ne trebaju zarobljenici, selo ´očistiti´

Činjenica kako se za zločine tzv. Armije BiH nad Hrvatima sela Uzdol sudi nakon 24 godine poražavajuća je sama po sebi. Nakon toliko vremena na vidjelo izlaze činjenice o tom događaju, a na ovotjednom ročištu protiv optuženoga Envera Buze izneseni su novi detalji. Ono što je rekao Safet Mujezinović, bivši pripadnik tzv. Armije BiH, otkrilo je kako se pripremao napad na Uzdol, piše Večernji list BiH.

Više...

Dvije Širokobriježanke optužene zbog nasilja

Potvrđene su optužnice protiv dvije Širokobriježanke, i to zbog nasilja. Moniki N., inače majki dvoje maloljetne djece, spočitava se da je 17. veljače, oko 14,50 sati, u prizemlju obiteljske kuće, isprovocirana ponašanjem i verbalnim sukobom sa suprugom S.N. s kojim je dulje vrijeme u narušenim bračnim odnosima, uzela kuhinjski nož crno-bijele boje, dužine 33 cm, oštrice 20 cm i nasrnula na njega dok je sjedio na trosjedu, saznaje Hrvatski Medijski Servis.

Više...

U Goraždu Hrvat Edim naslijedio Hrvata Muamera

Izbor novih dužnosnika u Bosansko-podrinjskoj županiji ponovno je skrenuo pozornost na zloporabe u nacionalnom opredjeljivanju, a počesto u lažnom predstavljanju, čemu smo nedavno svjedočili s objavom informacije kako u sarajevsku Gradsku skupštinu ulazi 50 posto Srba i Hrvata, što bi trebalo, eto, posvjedočiti o “pozitivnoj diskriminaciji” nebošnjaka u glavnom gradu BiH...

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Više...