Menu

Rat mafije seli u BiH?

Rat mafije seli u BiH?

Više od 30 ubijenih kriminalaca, na desetine ranjenih, bezbroj pokušaja bombaških napada i likvidacija, epilog je višegodišnjeg rata između crnogorskih klanova – škaljarskog i kavačkog.

 

Ni ostale republike bivše Jugoslavije nisu pošteđene krvavih sukoba zbog zamršenih veza koje kriminalci održavaju među sobom. Ubojice se često, nakon što izvrše likvidaciju, sklanjaju u BiH zbog porozne granice. Također, većina likvidacija izvršena je oružjem zaostalim iz proteklih ratova.

Osvetnički pohodi

Škaljarska i kavačka grupa godinama su, inače, djelovale u sklopu moćnog kotorskog klana, koji je imao jake veze s narkokartelima iz Južne Amerike. Klan je pukao na dva dijela 2014. godine, kad je iz luke u Valensiji misteriozno oteto 300 kilograma kokaina. Za otmicu 15 milijuna eura vrijedne droge optuženi su Škaljarci i tada je počela serija likvidacija, koja i danas drma Balkan, piše Dnevni avaz.

Prema stavu pojedinih stručnjaka, policije iz regije nemoćne su da stanu ukraj uličnom ratu te su, jednostavno, pustile kriminalce da se međusobno istrijebe.

Ubojstva se dešavaju usred dana i naočigled građana. Posljednji primjer je nedavna likvidacija Podgoričanina Miloša Šakovića (31), člana škaljarskog klana, koji je ubijen na prepunom podgoričkom trgu. Ubojica je sa pištoljem u ruci trčao za Šakovićem dok ga nije sustigao i smaknuo.

Brutalni rat prenosi se i u zemlje regije. Kriminalci bježe u susjedne zemlje, prvenstveno u Srbiju, gdje se kriju od osvete. U Beogradu je početkom 2015. pronađeno izrešetano tijelo Cetinjanina Gorana Radomana, koji je, navodno, ukrao 300 kilograma kokaina.

Negativni trend, nažalost, nije zaobišao ni našu zemlju. Božidar Cicmil, porijeklom iz Crne Gore, vlasnik mostarske firme “Moj taksi”, ubijen je 2015. godine u sačekuši u Mostaru. Spominjao se kao svjedok na suđenju Nikšićaninu Ivanu D. Vračaru (31), koji je prethodno priznao da je 2010., iz straha za svoj život ubio Dragana Dudića Frica, koji je bio desna ruka Darka Šarića.

Marko Nicović, bivši prvi čovjek beogradske policije, potvrdio je da bh. sigurnosne agencije imaju razloga za strah da će članovi crnogorske mafije potražiti utočište i spas i u BiH te da se, samim tim, sukobi mogu preseliti i na naše ulice.

Meta za metu

– Toga će biti još više, jer kriminalci surađuju. Ako neko iz Sarajeva dođe u Crnu Goru da za škaljarski klan ubije nekoga, oni mu duguju uslugu pa tako, zauzvrat, recimo, ubiju Cicmila. Pogrešno je mišljenje nekih eksperata da kriminalci razmjenjuju samo novac i drogu s obzirom na to da surađuju i po principu usluga za uslugu. Sve zavisi od mete. Tako, ako je meta šef škaljarskog klana, onda Crnogorci moraju ubiti šefa sarajevskog klana. Dakle, meta za metu, ali isključivo u istom rangu. To je noćna mora za policiju – pojašnjava Nicović.

Sugovornik Dnevnog avaza upozorava da naši sigurnosni organi moraju djelovati represivno.

– U Bosni i Hercegovini ovo moraju shvatiti ozbiljno. Ponavljam, bit će toga sve više i više. Bit će i borbe oko prevlasti i teritorija poslovanja. Oni nisu kao političari pa da se ne mogu dogovoriti. Oni su prava nacionalna kompanija – zaključio je Nicović.

Krakovi sežu i u Europu

Marko Nicović dodaje da kriminalci razmjenjuju i korumpirane policajce i carinike. Čak u posljednje vrijeme kupuju i luke u Albaniji.

– Njihovi poslovi, a samim tim i sukobi, prelivat će se ne samo u zemlje bivše Jugoslavije nego i u Češku, Mađarsku, Austriju… Krakovi sežu do Europe – kazao je Nicović, prenosi Hercegovina.info.

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka