Menu

Pod oznakom "hitno": SIPA uhitila Živka Budimira, pretresi Predsjedništva i Vlade FBiH!

Pod oznakom "hitno": SIPA uhapsila Živka Budimira, pretresi Predsjedništva i Vlade FBiH!

U Mostaru je uhićen predsjednik Federacije BiH Živko Budimir, javlja Federalna.ba. Uhićenje je navodno uslijedilo zbog optužbi primanja mita za pomilovanja.

 Iz Tužilaštva je žurno svim medijima poslan dopis da po nalogu Tužiteljstva BiH i naredbi Suda BiH, ovlašteni policijski djelatnici Državne agencije za istrage i zaštitu-SIPA, vrše određene istražne aktivnosti u zgradi Predsjedništva BiH u Sarajevu i zgradi Vlade Federacije BiH u Mostaru.

Cilj ovih istražnih aktivnosti je otkrivanje koruptivnih krivičnih djela čiji su počinitelji najviši dužnosnici Federacije BiH, priopćeno je iz Tužilaštva BiH, pod oznakom "hitno".

Kako prenose agencije radi se o operativnim akcijama kodnih naziva "Memory", "Patriot" i "Pravda" koje  SIPA realizuje uz asistenciju pripadnika Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH, te ministarstava unutrašnjih poslova Republike Srpske, Kantona Sarajevo, Hercegovačko-neretvanskog kantona i Srednjobosanskog kantona.

Iz SIPA-ei je priopćeno da je ovim akcijama obuhvaćeno više desetina osoba koje se dovode u vezu sa izvršenjem krivičnih djela iz oblasti korupcije - podmićivanje i krivičnih djela protiv službene i druge odgovorne dužnosti, te prometom drogama i organizovanim kriminalom.

Pretresi su u toku na većem broju lokacija na širem području BiH, a o konačnim rezultatima akcije javnost će biti blagovremeno informirana, najavljeno je iz SIPA-e.

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka