Menu

PORED MOSTARA U Salakovcu moguć prihvat obitelji povratnika sa sirijskog ratišta

PORED MOSTARA U Salakovcu moguć prihvat obitelji povratnika sa sirijskog ratišta

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice u Vijeću ministara u tehničkom mandatu Semiha Borovac izjavila je danas prilikom posjete Izbjegličko-prihvatnom centru Salakovac, kod Mostara, da će ovaj centar, najvjerojatnije, biti korišten za prihvat obitelji boraca povratnika iz Sirije.

“Prilikom njihovog povratka Ministarstvo sigurnosti pravi procjene i onda odlučuje prema zahtjevima i mogućnostima. Ako nemaju gdje drugo boraviti, moguće je da budu smješteni u ovaj centar. Salakovac je moguća opcija”, rekla je Borovac, prenosi Srna.

Za Salakovac gdje se trenutno nalazi 180 osoba, od kojih 162 migranata, Borovac kaže da je jedna od najboljih ustanova za prihvat migranata u BiH i da može poslužiti kao dobar primjer.

“Oni imaju tri obroka dnevno, zdravstvenu zaštitu, djeca su posebno animirana, od učenja jezika do neformalnog obrazovanja, a nastoji se omogućiti i nastavak njihovog redovnog školovanja”, rekla je Borovac.

Odgovarajući na pitanje o uvjetima smještaja migranata u BiH, posebno u centru Vučjak u Bihaću, Borovac je podsjetila da je odlučeno da se taj centar izmjesti u općinu Doboj Istok (u Federaciji BiH) koji, kako kaže, nudi mnogo bolje uvjete.

Upravnik Centra Salakovac Ahmet Sijamhodžić kaže da trenutno ondje borave 162 migranta, i to 100 iz Iraka, 30 iz Irana, 16 iz Afganistana, sedam iz Sirije, šest iz Pakistana i tri s Nepala, te da je među njima 83 djece.

Predstavnici Vlade Švicarske, UNHCR-a i Borovac uručili su Centru donaciju – kombi u vrijednosti od 35.000 eura koje je nabavila Vlada Švicarske.

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka