Menu

Civilna zaštita ŽS maske kupila od firme koja je proizvodila kolače, vlasnik je sin političarke iz Sarajeva

Civilna zaštita ŽS maske kupila od firme koja je proizvodila kolače, vlasnik je sin političarke iz Sarajeva

Županijska uprava civilne zaštite Županije Sarajevo nabavila je 50.000 zaštitnih maski od firme “Panta Rei”, čiji je trenutni vlasnik Bariš Bejtović, sin Bilsene Šahman, zastupnice Saveza za bolju budućnost (SBB) u Županijskoj skupštini, saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Ugovor je potpisan 20. ožujka, a vrijednost nabave troslojnih jednokratnih zaštitnih maski je 52.650 KM s PDV-om.

Prema osnivačkim dokumentima, kompaniju “Panta Rei” osnovali su Šahman i njen sin, a Šahman u firmi, prema službenom registru kompanija, obavlja posao predstavljanja i zastupanja. Prema Portalu javnih nabava i registru kompanija, djelatnost firme je “njega i održavanje tijela”.

Bariš Bejtović za BIRN BiH kaže da se firma prije početka pandemije bavila prodajom torti i kolača za tržne centre.

“Kad sam ja kao vlasnik uvidio da će to sve stati, kao što i jeste stalo, a s obzirom na to da imam u firmi radnika koji su i samohrane majke i djeca poginulih boraca i većinom mladi i visokoobrazovani ljudi, tražio sam način da nešto radim da bismo te ljude zadržali, da ne bih morao slati na Zavod za zapošljavanje”, kaže Bejtović.

Objašnjava da je prije proglašenja izvanrednog stanja potpisao ugovore s firmama koje proizvode tekstil i dao im ideju da počnu proizvoditi maske.

“Među prvima kojima sam odradio bili su privatni lanci marketa, ljekarni, prodavali smo zaštitne maske, pamučne ili jednokratne”, kaže Bejtović.

Kozmetički saloni i uočene nepravilnosti

Šef Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Županije Sarajevo, Erduan Kafedžić, kaže da je Ured u ovoj javnoj nabavci uočio nepravilnosti i da “ima elemenata da se ide dublje u provjere”. Prema njegovim riječima, Ured od početka stanja nesreće prikuplja podatke o provedenim nabavama.

“Kada je došla na red Civilna zaštita, uočili smo nepravilnosti u ovoj javnoj nabavci – da se u dostavljenom materijalu i na web stranici Ureda za borbu protiv korupcije, gdje se evidentiraju sve javne nabave, spominje firma ‘Panta Rei Bijeljina’, a na ugovoru piše ‘Panta Rei Sarajevo’”, kaže Kafedžić.

Ured tražiti informacije od Civilne zaštite zašto se jedna firma pojavljuje na natječaju, a druga u ugovoru.

Agencija za javne nabave ranije je objasnila da se u “situaciji krajnje hitnosti, kada nije moguće primijeniti redovne postupke javne nabave, ali ipak postoji dovoljno vremena, može koristiti pregovarački postupak bez objavljivanja obavijesti o nabavci”.

U obavijesti o pokretanju nabave, objavljenoj na stranicama Vlade Županije Sarajevo, navodi se kako je Civilna zaštita ŽS-a izuzela ovu nabavu iz redovnih procedura nabave, uz objašnjenje da bi primjena postupka javne nabave izazvala negativne posljedice.

Ugovor s firmom “Panta Rei” potpisan je istog dana kada je i donesena Odluka o pokretanju postupka za izuzeće od primjene Zakona o javnim nabavama.

“Mi ćemo tražiti te podatke od Civilne zaštite da nam dostave napismeno i nakon toga ćemo proslijediti to u nadležnost i dalje postupanje Agenciji, ali tek kada dobijemo zašto se u javnoj nabavi na našoj web stranici u dostavljenom materijalu spominje firma koja je iz Bijeljine, a kako se ovamo spominje u ugovoru. Je li Civilna zaštita dostavila Uredu pogrešne informacije slučajno ili namjerno, podaci koje su dostavili ne uklapaju se s ugovorom na web stranici, i to je ključna stvar i to je početak”, kaže Kafedžić.

Iz Civilne zaštite Županije Sarajevo su za BIRN BiH naveli da je postupak nabave zaštitnih maski pokrenut na osnovu ispitivanja tržišta, odnosno ponuda koje su dobili u tom periodu. Ponuda “Panta Rei” uključivala je plaćanje 50 posto iznosa unaprijed.

“Nakon potpisa ugovora dužni smo sve podatke vezane za nabavu unijeti u informacijski sustava e-nabava, i prilikom unosa u informacijski sustav e-nabave došlo je do greške i od dvije firme s istim nazivom odabrana je pogrešna, dakle radi se o tehničkoj greški prilikom unosa”, naveli su iz Civilne zaštite Županije Sarajevo.

Na Portalu javnih nabava kao internet adresa “Panta Rei” navodi se antiage.ba, što je internet adresa Centra za dermokozmetiku, estetiku i zdravu ishranu, čiji je dio tima, prema internet stranici, čini Bilsena Šahman.

Prema podacima Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Županije Sarajevo, Anti-age centar u Sarajevu je poslovnica “Panta Rei” u kojoj je šef Bariš Bejtović.

Bejtović kaže da je direktorica firme “Panta Rei” dobila mail sa zahtjevom za ponudu zaštitne opreme koju su oni tada nudili.

“Ne znam kako su oni (Civilna zaštita ŽS-a) to znali, da smo mi firma koja se bavi trgovinom na veliko već četiri godine i je li netko iz te Županijske uprave civilne zaštite zvao nekoga iz ljekarni kojima smo mi prodali ili nekog drugoga, pa su ih uputili na nas, to zaista ne znam. Ja se ni s kim od njih nisam vidio. Ne znam, pravo da vam kažem, ni tko je tada uopće bio direktor Civilne zaštite i tko je to sve vodio”, kaže Bejtović.

Kao tadašnji v.d. direktora Civilne zaštite Kemal Cacan je potpisao ugovor s firmom “Panta Rei” i kaže da je taj ugovor potpisan na samom početku porasta broja oboljelih od koronavirusa.

“Imali smo četiri ili pet adresa kojima smo se mogli obratiti, s tim da apsolutno nitko nije imao tih sredstava koje smo mi tražili, i onda se javio gospodin Bariš Bejtović. Javio se da on ima, i mislim da se zatezalo baš oko toga, oko načina plaćanja, jer to je bilo na početku, a cijene su enormno rasle. S početka veljače do početka ožujka cijene su išle po deset puta gore i onda je bilo – daj da se ulovi bilo što, da se može podijeliti ljudima”, kaže Cacan i tvrdi da je Bejtović imao najbolju ponudu.

“Taj gospodin se javio, poslao je mail, poslao je ponudu, i mislim da mu je čak cijena bila povoljnija nego kod ostalih ponuđača, znam da je bio jeftiniji od dva”, kaže Cacan.

Cacan tvrdi da ni Bilsenu Šahman niti njenog sina ne poznaje osobno.

“Čuli smo se jedanput telefonom i onda je to išlo preko mojih službi za nabavu i oni su to radili”, kaže Cacan.

Šahman tvrdi da nije utjecala na dodjelu posla

Bejtović objašnjava da je uvjet za dobivanje posla bila najbolja ponuda i najbrži rok isporuke.

“Jamčili smo brzu isporuku, što je rijetko tko u tom periodu mogao jamčiti”, kaže on i tvrdi da njegova majka Bilsena Šahman nije znala za ovaj posao.

“Nisam ja malo dijete pa da nekog moram obavještavati što sad radim. Ja radim svoj posao i njoj je bilo drago što ljude ne ostavljam bez posla. To je možda najmanji ugovor koji smo mi odradili. Mi smo većinu prometa napravili s privatnim firmama, s najvećim lancima ljekarni u Republici Srpskoj. Ne znam kako je moja mama mogla utjecati”, kaže Bejtović.

Bilsena Šahman kaže da ona ni na koji način nije utjecala da njen sin dobije posao nabave maski.

“Ne znam ni da je bila javna nabava, uopće se ne upuštam u te stvari. Ja znam da on non-stop radi. Nije to samo bila Civilna zaštita, on je nabavljao i za druge. Nije uvozio, nego je nabavljao od naših proizvođača koji proizvode. Znam da je išao stalno u Tešanj po maske. Netko ima u Tešnju proizvodnju zaštitnih maski – nisu medicinske nego zaštitne, bile su pamučne i ove jednokratne”, kaže Šahman.

Firma njenog sina, kako dodaje, ima prodaju na veliko i na malo te kozmetički salon, koji je ujedno i biljna ljekarna.

“A u onom šifrarniku ima ‘kilijun’ nekih stvari kojima se sve može baviti”, kaže Šahman.

Šahman je na izborima u listopadu 2018. godine izabrana u Skupštinu Županije Sarajevo.

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka