Menu

POSLUŠAJTE JEDNU OD NAJLJEPŠIH PJESAMA O HERCEG BOSNI: “Bit će zora, bit će dana”

POSLUŠAJTE JEDNU OD NAJLJEPŠIH PJESAMA O HERCEG BOSNI: “Bit će zora, bit će dana”

Hrvati Herceg Bosne jučer su obilježili 26. godišnjicu utemeljenja Hrvatske zajednice Herceg Bosna, jedan od najvažnijih događaja u novijoj povijesti hrvatskog naroda u BiH. Hrvatski navijači na nogometnim i rukometnim utakmicama jučer i danas su se različitim koreografijama i transparentima prisjetili i iskazali poštovanje prema Herceg Bosni te odali počast svim hrvatskim braniteljima poginulim za hrvatsku grudu.

Među najčešćim transparentima u čast Herceg Bosne zadnjih godina je bio transparent „Rasti sine jednom znat ćeš, samo rasti, dočekat ćeš“, piše Fenix-magazin.

Za one koji ne znaju, riječi su to refrena pjesme „Bit će zora, bit će dana“, koja se smatra jednom od najljepših pjesama o Herceg Bosni.

Za ovu prigodu donosimo cijeli tekst te dvije najuspješnije video snimke te pjesme u izvođenju Klape Hrvoje iz Mostara i poznatog kantautora Ranka Bobana.

Pročitajte tekst pjesme i poslušajte obje snimke pa sami prosudite koja je bolja.

Bit će zore, bit će dana

Majka mi je tiho zborila, to je naša zemlja mila,

šuti sine jednom znat ćeš, samo rasti, dočekat ćeš

Otac mi je govorio, a slobode željan bio,

rasti sine jednom znat ćeš, samo rasti, dočekat ćeš

Bit će zora, bit će dana i ljubavi na usnama,

sva imena naša znana vječno žive u pjesmama

Godine su prošle duge, sad su srca puna tuge,

za sve one što su pali, svojoj zemlji život dali

Bit će zora, bit će dana i ljubavi na usnama,

sva imena naša znana vječno žive u pjesmama

Hrvatska zajednica Herceg-Bosna, kao politička, kulturna, ekonomska i teritorijalna organizacija hrvatskog naroda u  Bosni i Hercegovini utemeljena je 18. studenog 1991. godine. Osnovana je od strane političkog vrha Hrvata u Bosni i Hercegovini (HDZ BiH), kao odgovor srpskoj agresiji na BiH i Hrvate u našoj zemlji.

Hrvatska zajednica Herceg-Bosna 28. kolovoza 1993. prerasta u Hrvatsku Republiku Herceg-Bosnu, kao hrvatsku upravnu jedinicu u sklopu Bosne i Hercegovine. Predstavnici Hrvatska Republike Herceg-Bosne i Republike BiH kao de facto hrvatskog i bošnjačkog entiteta u BiH potpisali su 18. ožujka 1994. godine u Washingtonu sporazuma kojim je stvorena hrvatsko-bošnjačka Federacija BiH. Hrvatska zajednica, a poslije Hrvatska Republika Herceg Bosna nikada nije donijela ustav o raskidu odnosa s Bosnom i Hercegovinom.

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka