Menu

Dani molitve i sjećanja na muku i smrt Isusa Krista

Dani molitve i sjećanja na muku i smrt Isusa Krista

Sa Cvjetnicom ili nedjeljom Muke Gospodnje jučer smo ušli u Veliki tjedan. Tjedan u kojem se vjernici katolici prisjećaju muke i smrti Kristove.

Svaki dan tjedna pred nama zove se veliki, a napose su posljednja tri dana (Veliki četvrtak, Veliki petak, Velika subota) prožeta najvećim događajima Isusova života i njegovih djela za spasenje svijeta. To su muka, smrt i uskrsnuće.

Odricanje i molitva

Vjernici su se kroz cijelu korizmu, odricanjem i molitvom, htjeli približiti Kristovoj muci i njegovoj smrti na križu čime je cijelo čovječanstvo zadužio otkupljenjem od grijeha te uskrsnućem dao nadu u život vječni. Po običajima, u dane Svetog trodnevlja, tj. od četvrtka do subote, redovito se nisu obavljali težački poslovi na polju, niti zvone crkvena zvona. Veliki četvrtak je spomendan Isusove posljednje večere. Na Veliki četvrtak ujutro slavi se misa posvete ulja (Missa chrismatis) na kojoj se posvećuje krizma (ulje za svetu potvrdu), te blagoslivlja ulje za bolesničko pomazanje i katekumene. Na Veliki četvrtak uvečer, na svečan se način slavi euharistijsko slavlje, koje se naziva misa večere Gospodnje. Tom misom počinje Vazmeno trodnevlje. Na otajstven se način slavi i obnavlja ustanovljenje euharistije i svećeničkog reda. Veliki petak je kršćanski spomendan Isusove muke i smrti. Dan kojim se vjernici prisjećaju svega što je Isus učinio, koliko je propatio te kako je umro raspet na križu.

Obredi Velikog petka

Na Veliki petak ne slavi se euharistijsko (misno) slavlje, nego se vrše obredi Velikog petka. Oltar je bez križa, svijećnjaka, cvijeća i oltarnika, da se simbolizira Isusova muka i smrt, a vjernici se u crkvi okupljaju razmljišljajući o Isusovoj muci. Tog dana tradicionalno vjernici diljem BiH pohode i Put križa prisjećajući se upravo Isusova križnog puta na Golgotu. Velika Subota je dan tišine i molitve. Posjećuje se posebno uređeni Božji grob u crkvi. Ne slavi se euharistijsko (misno) slavlje. U subotu navečer, slavi se Vazmeno bdijenje. Ono počinje blagoslovom vatre ispred crkve, a zatim slijedi povorka i pozdrav uskrsnoj svijeći koja predstavlja Krista, biblijska čitanja koja razotkrivaju svu povijest spasenja, blagoslov krsne vode te misa za proslavu uskrsnuća.

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka