Menu

Međugorje je u znaku molitvenog festivala mladih koji je nastao kao plod Gospinih ukazanja

Međugorje je u znaku molitvenog festivala mladih koji je nastao kao plod Gospinih ukazanja
Drugoga dana Mladifesta mladi su na Podbrdu, mjestu Gospina ukazanja, već u 6 sati ujutro molili krunicu. Molitvu radosnih otajstava krunice predmolio je, kao i prošle godine, međugorski vidjelac Ivan Dragičević.

 

Nuncijeve riječi
Mnoštvo mladih uspinjalo se na Brdo ukazanja, a na početku ih je od srca pozdravio međugorski župnik fra Marinko Šakota, koji je i koordinator ovoga, 29. molitvenog susreta mladih u Međugorju. Međugorski župnik je glede toga ranojutarnjega pohoda Podbrdu kazao: - Mi počinjemo s Brdom ukazanja - Podbrdom, molitvom radosnih otajstava krunice do mjesta gdje je Gospin kip, a završavamo svetom misom na Križevcu 6. kolovoza. To je nešto posebno i mladi su budni cijelu noć te iščekuju taj događaj. To je poveznica - Podbrdo, župna crkva i Križevac - ta tri molitvena mjesta koja su zaista posebna i gdje se posebno možemo otvarati.
To je iskustvo mnogih hodočasnika i mladih koji svjedoče da se na tim mjestima srce lakše otvara. Program se potom nastavio na vanjskom oltaru molitvom pa katehezom te svjedočanstvima. Prvu katehezu na ovogodišnjem Međunarodnom susretu mladih u Međugorju održao je fra Ante Vučković iz Splita. On je u svojoj katehezi govorio o temi festivala “Živjeti od Božje riječi”. Iako je u Međugorju temperatura dosezala 35 stupnjeva, mladi su pomno pratili molitveni program, katehezu i zanimljiva svjedočanstva. Inače, treba istaknuti kako je ovaj molitveni festival mladih nastao kao plod Gospinih ukazanja u župi Međugorje. Šestodnevni međunarodni molitveni susret mladih počeo je riječima dobrodošlice međugorskoga župnika fra Marinka Šakote: - Dragi mladi prijatelji, dobro došli u Međugorje. Uslijedilo je predstavljanje mladih po državama.
Mladi iz 72 zemlje svijeta su, noseći zastave i ploče na kojima su bila ispisana imena država iz kojih dolaze, prošli ispred oltara i u tišini se naklonili, i to predstavnici Angole, Argentine, Austrije, Bjelorusije, Belgije, Benina, Bolivije, BiH, Brazila, Burkine Faso, Kameruna, Kanade, DR Konga, Kine, Kolumbije, Hrvatske, Kube, Češke, Danske, Ekvadora, Egipta, Salvadora, Engleske, Eritreje, Etiopije, Finske, Francuske, Gabona, Njemačke, Gvatemale, Gvadalupe, Haitija, Svete Zemlje, Hondurasa, Hong Konga, Mađarske, Indije, Iraka, Irske, Italije, Réuniona, Libanona, Litve, Luksemburga, Martinika, Malte, Meksika, Moldavije, Nikaragve, Nigerije, Norveške, Filipina, Perua, Poljske, Portugala, Rumunjske, Rusije, Škotske, Slovačke, Slovenije, Južne Koreje, Španjolske, Švedske, Švicarske, Ukrajine, Ujedinjenih Emirata, Velike Britanije, Urugvaja, SAD-a, Venezuele, Vijetnama, Zimbabvea.
Nakon predstavljanja zemalja sudionica uslijedilo je svečano misno slavlje koje je, uz suslavlje nadbiskupa Henryka Hosera, apostolskog vizitatora za župu Međugorje, provincijala Hercegovačke franjevačke provincije dr. fra Miljenka Šteke, generalnog definitora franjevačkog reda u Rimu dr. Ivana Sesara, međugorskog župnika fra Marinka Šakotu i još 473 svećenika, predslavio apostolski nuncij u BiH mons. Luigi Pezzuto. Svetu misu počeo je pozdravom i riječima dobrodošlice. Svoju propovijed posvetio je mladima iz cijeloga svijeta okupljenima na ovogodišnjem Mladifestu.
Apostolski nuncij u BiH nadbiskup Luigi Pezzuto pozvao je mlade da im uzor bude Isus Krist kako bi za sebe zajamčili kraljevstvo Božje. - Kada se sve ovo jednom shvati, treba prijeći u akciju, odnosno treba nastaviti u temeljnom i definitivnom izboru u korist pronađenoga kraljevstva koje si iskusio u svome životu kao dar i u sigurnosti da, ako najprije tražiš kraljevstvo Božje, sve ostalo će ti se nadodati. Sam Isus je taj koji ti daje ovu sigurnost. Izabrati, odlučiti se za kraljevstvo Božje, ne znači odlučiti se za jednu stvar ili neku strukturu. Odlučiti se za kraljevstvo Božje znači odabrati jednu osobu - Isusa, a samo On može darovati istinsku sreću jer je On sam izvor radosti - rekao je u propovijedi apostolski nuncij u BiH izražavajući svoju radost što je prvi put sudjelovao na Mladifestu u Međugorju.
Mladi iz cijeloga svijeta
Prvi je put Međunarodni molitveni festival mladih u Međugorju održan 1990. godine, a njegov idejni pokretač, na prijedlog jednog engleskog mladog hodočasnika, bio je pokojni dr. fra Slavko Barbarić. Ove godine više od 50 tisuća mladih iz cijeloga svijeta okupilo se u Međugorju kako bi bilo u Gospinoj školi, pronašlo potreban mir i molitvu. Došli su sa svih kontinenta i strana svijeta. Na svakom koraku od jučer se u Međugorju vijore u ritmu pjesama posvećenih Kraljici Mira njihove zastave.
Ovogodišnji Mladifest bit će obilježen molitvom, pjesmom, predavanjima, svjedočanstvima… Sve to pratit će pjesmom i glazbom Međunarodni zbor i orkestar koji čine mladi iz 25 zemlja. U sastavu ima 95 članova, 70 pjevača i 25 svirača. Vodi ih dugogodišnji glazbenik Damir Bunoza. Mladifest u Međugorju već ima svoje kopije. Naime, isti festivali molitve mladih održavaju se u Hondurasu, Poljskoj i Francuskoj. Međugorje je vrelo, izvor, a ovo su rijeke koje izvorsku vodu šire diljem svijeta. Prvi dan je program otvorenja preko live streaminga pratilo 975.700 gledatelja. Mladifest se simultano prevodi na 17 jezika. Program festivala izravno prenosi Radiopostaja “Mir” Međugorje.

 

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka