Menu

Kako se riješiti ovisnosti o mobitelima

Kako se riješiti ovisnosti o mobitelima
Ovisnost ne mora podrazumjevati zlouporabu supstanci, poput narkotika, nikotina ili alkohola. Može imati i veze s ponašanjem – poput digitalne ovisnosti koja je sve češća.
Čini li vam se nekad nemogućim da sjedite u autobusu, kafiću ili čak i da gledate TV, a da usput ne "čačkate" Provodite li sate svakodnevno gledajući u mali ekran i svakih nekoliko minuta proveravate društvene mreže, da nešto ne propustite? To su sve simptomi digitalne ovisnosti, koja je sve češća, a povezuje se i s ogromnom količinom stresa, izolacijom i problemima sa snom. Alen Carr i John Daisy napisali su knjigu "Smart Phone Dumb Phone: Free Yourself From Digital Addiction" u kojoj savjetuju ljudima kako se osloboditi ovisnosti od telefona, a evo nekoliko njihovih savjeta koji vam mogu pomoći. Prvo, utvrdite jeste li ovisni – ako želite ostaviti telefon, ali ne možete ili vam je to teško i zahtjeva ogromnu snagu volje, "navučeni" ste, prenosi Radiosarajevo.ba. Carr i Daisy u knjizi objašnjavaju da ovisnost ima veze s negativnim emocijama – stres, depresija, strah, usamljenost, dosada, samo su neki od osećaja zbog kojih ljudi traže "utjehu" u ekranu telefona, bilo u igricama, na društvenim mrežama ili nečemu trećem.

 

Što raditi
Ne morate se do kraja života držati podalje od svih uređaja, već preuzmite kontrolu nad svojim životom i uređaje koristite onda kada su vam stvarno potrebni.
Riješite se "ispiranja mozga"
Mnogi vjeruju da je korištenje uređaja i aplikacija neophodno da bi bili u korak sa suvremenim svijetom. Istina, za mnoge poslove su potrebna računala, telefoni, tableti, a društvene mreže i telefoni su nam također potrebni da budemo u kontaktu s drugima. Ali, ukoliko vam ovi mali ekrani "traže" pažnju svake sekundi, u problemu ste. Car i Daisy pišu da vam je "kao digitalnom ovisniku ispran mozak i navedeni ste vjerovati kako ne možete živjeti bez telefona. Izazov je, kao i kod svake ovisnosti, preokrenuti ispiranje mozga".
Koje korake poduzeti
Oni savjetuju da prvo odlučite što točno želite i da to zapišete – npr. "Želim da telefon manje privlači moju pažnju". Zatim spustite telefon pored, zatvorite oči i obratite pažnju na mir. Zamislite sebe kao sretnog digitalnog korisnika, koji može odložiti telefon kada želi i da ga ne pogleda dok mu ne bude zaista potreban. "Mislite o telefonu kao o alatu, stvorenom za određene stvari. Ima svoju svrhu, ali u tome nema ništa uzbudljivo", pišu oni u knjizi, a prenosi "Miror". Stručnjaci savjetuju da sami odlučite koje aplikacije smatrate korisnim, a koje vam bespotrebno oduzimaju vrijeme. One koje vam daju neke korisne informacije ostavite, a one koje samo oduzimaju vrijeme, bez ikakve koristi, izbrišite.
Uklonite sumnje
Odvojite trenutak i razmislite o svim dobrim stranama prevazilaženja digitalne ovisnosti – imat ćete više samopoštovanja, vremena, energije, kvalitetnih trenutaka svakog dana za sebe i svoju obitelj. Tako ćete shvatiti da ništa ne gubite ostavljanjem telefona, a mnogo dobivate.
Budite iskreni prema sebi
Budite iskreni prema sebi u vezi s tim koliko vremena provodite pred ekranom. Obično svi podcjenjuju vreme provedeno u korištenju telefona, a ovisnici najčešće misle da provode dvostruko vrijemena manje nego što zaista provode.
Napravite pauzu i obratite pažnju
Kada pogledate u svoj telefon, obratite pažnju na to kako se osećate i zapitajte se: "Moram li sada gledati u telefon? Pruža li mi to zadovoljstvo? Što očekujem da ću tako dobiti?", savjetuju Carr i Daisy.
Ignorirajte e-mailove
Oni savjetuju da isključite notifikacije koje će vas obavještavati čim stigne mail, jednostavno ga provjeravajte dva-tri puta dnevno. U međuvremenu ga ignorirajte i ne dozvolite da ometa vaš svakodnevni život.
Uživajte u "sretnom satu"
Drugim riječima, sat vremena pred spavanje treba raditi druge stvari, a ne gledati u ekran. To će vas učiniti sretnim i pomoći će vam da bolje spavate. Ekrani emitiraju plavu svjetlost koja "vara" mozak da pomisli da je još uvijek dan i time se potiskuje hormon melatonin, koji vas treba uspavati. Zato sat vremena pred spavanje radite nešto drugo što vas opušta i držite se podalje od telefona.
Nosite sat
Koliko puta dnevno pogledate u telefon samo da biste vidjeli koliko je sati? Nosite ručni sat, to je sjajan način da izbjegnete bespotrebno gledanje u telefon. Uz ove praktične savjete, možete da se riješite digitalne ovisnosti, da budete opušteniji i sretniji. I tek nakon nekoliko dana, kada vratite kontrolu nad svojim životom, vjerojatno ćete biti svesni koliko zapravo ovi uređaji "otimaju" vašu svakodnevicu...

 

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka