Menu

Splićanka dobila nagradu za najbolju svjetsku inovaciju: "Čisti zrak i puni ga kisikom

Splićanka dobila nagradu za najbolju svjetsku inovaciju: "Čisti zrak i puni ga kisikom

Svoj doprinos u borbi za čišći zrak dala je i Splićanka Inga Kovačić Sindik. Nakon što je proglašena najboljom inovatoricom Europe, stiglo je i novo priznanje. Svjetska organizacija za intelektualno vlasništvo, koju je prije pola stoljeća osnovao UN, njezin uređaj za pročišćivanje zraka proglasila je najboljom inovacijom godine.

Inovativni uređaj za pročišćivanje i moduliranje zraka, kojeg je osmislila Splićanka Inga Kovačić-Sindik, proglašen je najboljom svjetskom inovacijom.

"Kad promijeni boju od crvene preko sivkaste do zelene znači da je zrak u prostoriji čist“, objašnjava princip na kojem radi njen sustav inovatorica Kovačić-Sindik.

Sustav iTherapy koji je oduševio svjetsku inovacijsku kremu koristi tri zaštićena patenta.

"Ekološki sustav koji sjedinjuje 11 moćnih tehnologija koje mu omogućavaju da istovremeno pročišćava zrak unutarnjih prostora, ali i obogaćuje taj zrak kisikom i antioksidansima pa se stvara dojam kao da smo u šumi“, kaže Kovačić-Sindik.

Sustav prati navike korisnika i promjene dojavljuje mobitelom. Njime se uklanja prašina, razni alergeni, virusi, bakterije, formaldehidi, isparivi organski plinovi, ugljični dioksid.

Prva verzija uređaja već se koristi u jednom domu za starije. Olivera je kao bivši pušač imala problema s plućima.

 

"Otkako koristim pročistač kašlja više nema. To je jedno poboljšanje, a drugo je to što sam počela odjednom vrlo čvrsto spavati kao da sam sama i kao da nigdje nikoga nema“, zadovoljna je Olivera Kecić.

Da trebamo paziti na kvalitetu zraka u zatvorenim prostorima slaže se i struka.

"Svjetska zdravstvena organizacija upravo govori o tome da unutarnji prostor ne bi smio biti zanemaren. On ne spada u našu osobnu sferu zato što mi ipak osam sati provodimo u našim uredima i činjenica je da naši uredi nisu najbolji prostor u smislu čistoće zraka“, kaže Sonja Vidič, voditeljica službe za kvalitetu zraka u DHZM-u.

Splitska inovatorica i njen tim već rade na sljedećem velikom projektu. Angažirani su u Kopenhagenu koji žele postaviti uređaje koji će detektirati, ali potom i očistiti onečišćeni zrak na njihovim ulicama.


  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka