Menu

Hoće li koronavirus konačno natjerati ljude na korištenje nove tehnologije?

Hoće li koronavirus konačno natjerati ljude na korištenje nove tehnologije?

Ako je čovječanstvo nešto naučilo od izbijanja epidemije koronavirusa, to je da niti jedna grana nije imuna na rizik od njega, što upravo predstavlja prijetnju za arhaične sustave i procese.

 

Zanimljivo je, usred globalnog kaosa izazvanog COVID-19 virusom, određene inovativne tehnologije nove generacije dospjele su u prvi plan. A kad epidemija prođe, za očekivati je da bi te tehnologije konačno mogle postati dio naše svakodnevice.

Ove 4 grane usvojile su nove tehnologije upravo zbog virusa, piše Forbes ističući da je sasvim izgledno očekivati da će ih one zauvijek promijeniti i unaprijediti.

 

Digitalno testiranje proizvoda

Kada je prodaja neke robe u pitanju, većina proizvođača i prodavača se oslanjala na testiranje gotovih uzoraka, prije nego što stvarni proizvod bude pušten u prodaju. A to može potrajati…

 

S pojavom koronavirusa, brendovi i prodavači ozbiljno su počeli razmišljati o načinima na koje bi suvremena tehnologija mogla optimizirati procese i skratiti vrijeme cjelokupnog ciklusa proizvodnje.

Roboti u zdravstvu

Roboti se, za sada, u nekim dijelovima svijeta koriste kako bi dopremali lijekove bolesnicima koji bi mogli biti zaraženi ili su već zaraženi, kao i za dezinfekciju bolničkih soba.

Bolničke infekcije (koje se javljaju kod pacijenata i osoblja unutar bolnice) u vrijeme epidemija predstavljaju veliki rizik za sve unutar bolnica. Upravo zbog toga, razvijeni su bolnički roboti koji za dezinfekciju bolničkog prostora koriste UVD svjetlost i u stanju su eliminirati sve štetne viruse i bakterije iz zraka, uključujući i koronavirus.

Robot se autonomno kreće kroz bolnicu emitirajući UVD svjetlost koja razbija DNK virusa i bakterija. Ova tehnologija se već pokazala kao uspješna u slučaju SARS i MERS virusa, koji imaju sličnosti s koronavirusom. Upravo zbog toga, kineske bolnice ove robote uvode u sve većem broju.

Rad od kuće

Od izbijanja epidemije koronavirusa brojne tvrtke su, kao vid prevencije, uvele politiku rada od kuće, kako bi se spriječilo širenje infekcije. Međutim, neovisno o epidemiji, rezultati pojedinih istraživanja su pokazali da obavljanje posla izvan “tradicionalnog uredskog okruženja” ubrzava rad i povećava produktivnost.

Uz sve što nam danas dostupna tehnologija omogućuje, odlazak na posao je moguće zamijeniti video pozivima. Tu su i brojne online poslovne platforme koje omogućavaju povezivanje suradnika u realnom vremenu (Zoom, Slack)… U cijelu priču će se uskoro uključiti i Uber.

S epidemijom ili bez nje, posao na daljinu i tehnologije koje ga onemogućavaju sve su rasprostranjenije, a situacije kao što je aktualna epidemija samo mogu ubrzati njihovu primjenu.

Obrazovne tehnologije

Kao što to tvrtke preporučuju svojim zaposlenima, u situacijama kao što su epidemije, čak i škole često moraju obustaviti nastavu i zatvoriti svoje vrata za učenike. A onda se, kad sve to prođe, postavlja pitanje nadoknađivanja propuštenog gradiva.

Upravo zbog toga, epidemija koronavirusa mogla bi ubrzati uvođenje sustava za učenje na daljinu i njihovu rasprostranjeniju praktičnu primjenu. U prilog tome govori i činjenica da je vrijednost dionica tvrtki koje se bave obrazovanjem putem interneta porasla posljednjih tjedana i mjeseci (pogotovo onih koje posluju u Kini).

Do sada se već pokazalo da su neke online platforme počele ostvarivati korist od aktualne situacije. Test ovih platformi bit će to koliko dugo će ova epidemija potrajati i kako će se situacija dalje odvijati.

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka