Menu

Kako napraviti materijal budućnosti? Jači je 200 puta od čelika, a tanji od dlake

Kako napraviti materijal budućnosti? Jači je 200 puta od čelika, a tanji od dlake

Sedamdeset istraživača sastavilo je opširni priručnik s detaljnim objašnjenjima za buduće proizvođače.

Grafen se smatra materijalom budućnosti zbog svoje nevjerojatne snage i mnoštva mogućih načina upotrebe, a sada su istraživači iz Europe objavili prve upute za njegovu proizvodnju. Knjigu u kojoj su opisani načini za izradu grafena sastavio je konzorcij Graphene Flagship, koji čine predstavnici nekoliko sveučilišta i tvrtki, piše portal Euronews.

Konzorcij, koji je osnovan 2013. godine, jedan je od tri velika znanstvena projekta koja financira Europska unija, s budžetom većim od milijardu eura.

Ovaj tim istraživača nada se da će upute pomoći budućim proizvođačima da se bolje upoznaju s ovim materijalom koji ima mogućnost revolucionarizirati mnoge grane industrije.

Grafen se sastoji od sloja atoma ugljika koji se izdvaja iz grafita. Ovaj materijal, koji je tanji milijun puta od dlake, 200 puta je jači od čelika, teži je od dijamanta i provodi elektricitet i toplinu bolje od ostalih materijala.

 

U sastavljanju uputa, koje imaju 500 stranica, sudjelovalo je 70 istraživača.

“To je opširna knjiga koja opisuje mnoge od nekoliko najvažnijih načina za proizvodnju grafena i drugih dvodimenzionalnih materijala”, kaže Mar García Hernández, koja je sudjelovala u sastavljanju priručnika.

Fleksibilnost i elastičnost ovog materijala karakteristike su zbog kojih on može biti koristan u mnogim industrijama, u aeronautici, istraživanju svemira, medicini, energetskoj industriji i elektronici.

Graphene Flagship sprijateljio se u prosincu s velikim europskim tvrtkama, kao što su Airbus, Fiat-Chrysler Automobiles, Lufthansa Technik, Siemens, ABB i mnoge druge kako bi prototipi grafena bili praktično upotrijebljeni u njihovim proizvodima.

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka