Menu

"Naša računala mogu postati zombiji pod kontrolom drugih osoba": Kako zaustaviti kriminal na internetu?

"Naša računala mogu postati zombiji pod kontrolom drugih osoba": Kako zaustaviti kriminal na internetu?

U Hrvatskoj je sve više slučajeva kriminala na internetu. To se moglo čuti na konferenciji o strateškim prioritetima suradnje u borbi protiv kibernetičkog kriminaliteta koja je počela danas u Dubrovniku. Detalje iznosi voditeljica Odjela za visokotehnološki kriminalitet MUP-a Kristina Posavec.

"U zadnje vrijeme bilježi se porast računalnih krivotvorenja, neovlaštenog upada u računalne sustave te takozvanog phishinga, odnosno pecanja podataka privatnih podataka na internetu. Dakle, podataka o kreditnim karticama, računima i slično", rekla je Posavec.

Konferencija je dio zajedničkog projekta Europske unije i Vijeća Europe, kojemu je cilj jačanje kapaciteta pravosudnih i policijskih tijela Zapadnog Balkana i Turske radi suradnje u borbi protiv kibernetičkog kriminaliteta. "Ovo je problem cijelog suvremenog svijeta, ne samo Europske unije i bez suradnje napredak nije moguć", upozorava rukovoditelj Sektora za zaštitu podataka pri Vijeću Europe Aleksander Seger.

"Sve je povezano. Dok koristite kompjuter, kriminalci ga mogu hakirati. Mogu ukrasti naš identitet i počiniti prevaru. Na internetu je i dosta seksualnog nasilja nad djecom. Naša računala mogu biti inficirana, mogu postati zombiji kontrolirani od strane drugih osoba, može ih se iskoristiti za napad na financijske institucije i slično. Zato ovo utječe na svih nas i moramo nešto poduzeti", istaknuo je Seger.

Najvažnije pitanje je kako se zaštiti od kriminala na internetu, a kako pojašnjava Posavec, najbolji način je prevencija.

"Treba pripaziti gdje i na koji način se ostavljaju podaci - osobni podaci, podaci o kreditnim karticama. Ne ih ostavljati nepoznatim osobama na neprovjerenim internetskim stranicama i slično; koristiti provjerene internet servise i za plaćanje i za kupovinu. Isto tako, treba upozoriti djecu. Postoje radionice koje su namijenjene djeci najmlađe dobi. Znači, već u vrtićkom uzrastu gdje se uči kako pažljivo i odgovorno se ponašati na internetu", naglasila je Posavec.

Potrebna je pomoć državnih institucija posebno zakonodavnih tijela pa je tako u petak na programu konferencije sastanak visokih dužnosnika zemalja koje sudjeluju u projektu. U ime domaćina govorit će i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka