Menu

Hoće li biti moguće izvoziti voće i povrće u Hrvatsku?

Hoće li biti moguće izvoziti voće i povrće u Hrvatsku?

Hoće i povrće namijenjeno prodaji u svježem stanju, može biti plasirano na  tržište EU (a time i Hrvatske nakon njenog ulaska u EU) ukoliko zadovoljava standarde kvaliteta i zrelosti, te poštuje pravila označavanja. Neki od ovih standarda (opći tržišni standardi) nalažu da proizvodi moraju biti čitavi (cijeli), zdravi (nepogođeni truljenjem), zreli (ali ne i prezreli), oslobođeni od štetočina i oštećenja koja su one izazvale, bez stranog mirisa i okusa i bez povećane razine vanjske vlage. Označavanje se odnosi na navođenje države porijekla na jeziku razumljivom potrošačima države odredišta.


Specifične tržišne standarde EU propisuje za 10 grupa proizvoda (jabuke,limunasto voće, kivi, salate sa uvijenim i raširenim listovima, breskve i nektarine, kruške, jagode, slatke paprike, konzumno grožđe i paradajz).

Postoje i izuzeća od tržišnih standarda, a ona se odnose, između ostalog, na voće i povrće  namijenjeno ishrani životinja, jestive klice ili proizvode izrezane za kuhanje.

Obaveznom usklađivanju sa općim tržišnim standardima ne podliježe 16 grupa proizvoda (neobrađene gljive, kapari, gorki bademi, bademi, lješnjaci, orasi i kikiriki u ljusci, pistacije, orasi, makadamija, ostali orašasti plodovi,pržene banane, sušeno limunasto voće, mješavina tropskih orašastih plodova,mješavina ostalih orašatih plodova i šafran).

Osim općih  i specifičnih standarda za prodaju voća i povrća na tržištu EU, subjekti u poslovanju sa hranom moraju se pridržavati generalnih odredbi propisa EU o hrani, higijeni hrane i službenim kontrolama hrane.

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka