Menu

Graničnom policajacu optuženom za zlostavljanje djevojčice odbijeno 30 posto od plaće

Graničnom policajacu optuženom za zlostavljanje djevojčice odbijeno 30 posto od plaće

Emira Škalju (31), graničnog policajca iz Zenice, koji je krivično procesuiran, između ostalog, i zbog nasilja nad maloljetnicom, Disciplinska komisija Granične policije (GP) BiH nedavno je sankcionirala samo novčanom kaznom u visini od 30 posto od osnovne mjesečne plaće u trajanju od pet meseci, piše Dnevni avaz. 

U Disciplinskoj komisiji naveli su da mu je izrečena maksimalna kazna propisana Pravilnikom o disciplinskoj odgovornosti policijskih službenika BiH.

Škaljo je zbog teže povrede službene dužnosti i narušavanja ugleda Granične policije blago kažnjen usprkos činjenici, kako su naveli u Disciplinskoj komisiji, da je uvjetno osuđen za čak tri krivična dela.

– On je uvjetno osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od jedne godine i šest meseci, koja se neće izvršiti ukoliko u roku od dve godine ne počini novo krivično djelo. U skladu sa Zakonom, odnos prestaje i osoba automatski gubi status policijskog službenika kada joj je za krivično djelo izrečena pravosnažna kazna zatvora od šest mjeseci i više, što u konkretnom predmetu nije slučaj, jer je izrečena uvjetna kazna – pojasnili su u Disciplinskoj komisiji.

Dodali su da je on još pod suspenzijom s obzirom na to da rješenje Disciplinske komisije nije pravosnažno. Inače, Škalju je Tužiteljstvo ZDK procesuiralo zbog krivičnog djela nasilničkog ponašanja i protupravnog lišenja slobode, jer je s maloljetnicom živio i u izvanbračnoj zajednici, te je devojčicu držao zaključanu, pri tome joj nanoseći tjelesne ozljede.

A. S., je prema prijavi, bila žrtva njegovog višemjesečnog iživljavanja. Ona je navela da joj je u trećem razredu srednje škole “visio” u školi na svakom odmoru, ispraćao je i dopraćao, sve dok je nije pridobio da živi s njim. Kazala je da ispočetka nije bio nasilan, ali da je nakon nekoliko meseci krenulo sa šamarima, prijetnjama, ucjenama, a onda i žestokim nasiljem.

– Na kraju, sve je kulminiralo kada me teško pretukao, ugasio je dvije cigarete na mom licu, lomio me, udarao me puno. iječniciu bolnici konstatirali su mi gubitak sluha na jedno i oštećenje drugog uha, lomove ne brojim – ispričala je ona, a isti iskaz dala je i policiji i Tužiteljstvu ZDK.

Emir Škaljo prije ovog krivičnog djela procesuiran je i zbog dilanja droge te je, usprkos tome, postao granični policajac.

Prema ranijem istraživanju Centra za istraživačko novinarstvo (CIN), Škaljo je zet načelnika Uprave za administraciju u Graničnoj policiji Mustafe Ovčine. Presuda za ovo krivično jdelo, piše CIN, izbrisana je iz evidencije u siječnju 2009. godine. Kako se neslužbeno saznaje, Omer Škaljo, zastupnik SDA u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta, stric je Emira Škalje.

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka