Menu

Snijeg zabijelio BiH, problemi na putevima

Snijeg zabijelio BiH, problemi na putevima
Nakon što je snijeg jučer pao u Bihaću i drugim gradovima na tom području, snijeg je zabijelio i glavni grad BiH. Snijeg je padao u zapadnoj Bosni, a očekuje se i narednih dana u većem dijelu BiH. Kako je priopćeno iz BIHAMK-a, u Bosni i Hercegovini snijeg na kolovozu usporava prometovanje na većini puteva u višim planinskim predjelima.
Posebno se izdvaja područje Romanije, gdje je od sinoć na snazi obustava prometa za teretna vozila s prikolicom i šlepere. Kolovoz je zasniježen i na putnim pravcima: Ripač-Vrtoče-Bosanski Petrovac, Bosanski Petrovac-Drvar, Bugojno-Kupres, Gornji Vakuf/Uskoplje-Jablanica i Trnovo-Foča.
Dodatne poteškoće stvaraju i niske temperature, koje uzrokuju mjestimičnu poledicu. Na ostalim putevima u BiH kolovoz je pretežno mokar. Zbog novih padavina, upozorava se na moguće odrone zemlje ili kamenja. Savjetuje se maksimalno oprezna vožnja, prilagođena uvjetima na putu. Zbog redovitog servisiranja tunela Bijela Vlaka na autocesti A1 Zvirovići-Bijača, večeras od 22.00 do 01.00 sat, bit će zatvoren pravac Zvirovići – Bijača, dok će od 01.00 do 05.00 sati ujutro biti zatvoren pravac Bijača-Zvirovići.
Na magistralnom putu M-5 Sarajevo-Pale (dionici Ljubogošta-Pale) još traje sanacija tunela Kalovita Brda, zbog čega je promet obustavljen i preusmjeren na obilaznicu u neposrednoj blizini. Zbog deminiranja terena na magistralnom putu M-14.1 Brčko-Bijeljina u naselju Gredice, svakodnevno od 08.00 do 16.00 sati dolazi do povremenih polusatnih obustava prometa. Na graničnim prijelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta, priopćeno je iz BIHAMK-a.
Naime, snijeg je zahvatio cijelu regiju. Prvi snijeg koji je u ponedjeljak zahvatio veći dio Slovenije stvarao je također poteškoće u prometu. Susjednu Hrvatsku također su zahvatile velike snježne padavine.

 

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka