Menu

EU spreman puno toga dati, ali prvi potez je na BiH - izmjena Izbornog zakona

EU spreman puno toga dati, ali prvi potez je na BiH - izmjena Izbornog zakona
Europski put Bosne i Hercegovine ima dva smjera, a iz Bruxellesa je i kroz posjet predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera i povjerenika za susjedsku politiku i proširenje Johannesa Hahna stavljeno do znanja da će BiH dobivati potporu, ali da će i iz Sarajeva morati postojati jasni koraci prema Europskoj uniji, piše Večernji list BiH.
Stabilnost i izbori
Uz tehničke aktivnosti koje se uglavnom trebaju provoditi kroz Mehanizam koordinacije, ti koraci prema EU uključuju i konkretne političke aktivnosti. Pridruživanje BiH Uniji nije formalno uvjetovano određenim političkim procesima unutar BiH, ali oni se podrazumijevaju i kao svojevrsni test zrelosti i funkcionalnosti države koja pretendira postati dijelom uređenog sustava kakav je Europska unija. Ključni proces je svakako očuvanje stabilnosti i demokratska provedba izbora uz jasna i neupitna pravila. Preduvjet za to je unutarnji dogovor o izmjenama Izbornog zakona, čemu svoj doprinos konkretnim stručnim i posredničkim angažmanom nastoji dati i sama Europska unija.
Svjesni su u Bruxellesu da ulazak u izborni proces bez važećeg Izbornog zakona znači dugotrajnu krizu i skoro izvjesnu paralizu sustava vlasti na skoro svim razinama. Zemlja koja nije u stanju provesti demokratske izbore i izborne rezultate nema što tražiti na europskom putu.
Očekivanja od BiH
Od BiH se, naravno, očekuju i brojni drugi potezi koji će pokazati spremnost da se uđe u završni proces pridruživanja Uniji. Reguliranje odnosa sa susjedima, uključujući utvrđivanje međudržavnih granica, jedan je od tih poteza. Također, tu je i puno poštivanje vladavine prava, a to znači ne samo provedbu presude Ustavnog suda BiH u slučaju Izbornog zakona, već i provedbu svih drugih presuda ovog, ali i drugih domaćih i međunarodnih sudova.
S druge strane, Europska unija je kroz novu strategiju pokazala da je spremna puno toga i pružiti BiH. Strategija određuje šest ključnih inicijativa, kao i akcijski plan konkretnih mjera u oblastima. Usporedno s tehničkim procesom vezano uz dobivanje kandidacijskog statusa, Bosna i Hercegovina od EU-a može očekivati dodatna financijska sredstva, pomoć u izgradnji infrastrukture, jačanju ekonomije, izradi odgovarajuće legislative i provedbi drugih pravnih, socijalnih i ekonomskih reformi.
Napredak u brojnim oblastima, od borbe protiv korupcije do rješavanja bilateralnih sporova nadgledat će posebne misije iz Europske unije. Sve to je pod znakom pitanja ako Bosna i Hercegovina ne položi prvi veliki test – osigura demokratsko održavanje izbora i provedbu izbornih rezultata.

 

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka