Menu

‘Siva zona’ u bh. turizmu ‘pojede’ više od milijardu KM, ne plaćaju se pristojbe, ne prijavljuju gosti...

‘Siva zona’ u bh. turizmu ‘pojede’ više od milijardu KM, ne plaćaju se pristojbe, ne prijavljuju gosti...
BiH je iz godine u godinu sve privlačnija turistima iz cijeloga svijeta. Potencijala za razvoj tog sektora gospodarstva ima u svakom pogledu. Kako raste broj turističkih posjeta, tako cvjeta i “siva ekonomija” u bh. turizmu...

 PISALO SE 2016.

Ekspanzija turizma u BiH ne manifestira se samo kroz povećanje broja dolazaka i noćenja turista nego i povećanje smještajnih kapaciteta. 
Vidljivo je to po nicanju novih hotela i drugih smještajnih objekata u turističkim središtima diljem zemlje, a turistički procvat koji se događa registrirala je i statistika. Naime, u posljednjih godinu dana smještajni kapaciteti u turizmu BiH povećani su za 11 posto, piše Večernji list BiH. Turistima u BiH u svibnju ove godine na raspolaganju je bilo 16.617 soba, apartmana i mjesta za kampiranje, što je za 11 posto više u odnosu na svibanj prošle godine, te 35.552 raspoloživa kreveta, što je više za 7,6 posto u odnosu na isti mjesec 2015. godine.
Najviše noćenja u hotelima
U svibnju 2016. u hotelima bile su na raspolaganju ukupno 14.524 sobe i apartmana, što je za 6,4 posto više u odnosu na svibanj 2015., te 29.534 kreveta, što je za 7,8 posto više u odnosu na isti mjesec prethodne godine, podaci su Agencije za statistiku BiH. Neto stopa iskorištenosti stalnih kreveta iznosila je 25,9 posto. Prema vrsti smještajnog objekta, najveći broj noćenja ostvaren je u hotelima i sličnom smještaju s udjelom od 93,3 posto. U odmaralištima i sličnim objektima za kraći odmor boravilo je 2,8 posto, u kampovima i prostorima za kampiranje 0,9 posto te ostalim vrstama smještaja 3 posto gostiju. S obzirom na značajan udio sive ekonomije u turizmu, sasvim je sigurno da je broj smještajnih kapaciteta veći nego što ga prikazuje statistika, kao što je to slučaj i s ostvarenim turističkim prometom u BiH.
Respektabilna grana
Prema Svjetskom vijeću za turizam, bh. turizam iznosio je 13 posto ukupnog izvoza, a prema podacima Centralne banke BiH, od turizma BiH je u prošloj godini uprihodovala nešto više od milijardu KM. Kada se na to doda mišljenje Svjetske turističke organizacije da bh. podaci predstavljaju najviše 50 posto od stvarnog ukupnog broja, jednostavnom računicom dolazi se do podatka prema kojemu siva zona “pojede” više od milijardu maraka godišnje. Ogroman problem je upravo siva ekonomija u turizmu koja državu ostavlja bez milijuna maraka prihoda. Suvenirnice su organizirane kao da su zanatske radnje, a nisu, prodaju robu iz uvoza bez obveze plaćanja PDV-a. Isto tako, prema podacima koje objavljuje Svjetska turistička organizacija UN-a, BiH je definirana kao jedna od zemalja s najjačim potencijalom rasta prihoda od turizma, gdje procijenjena godišnja stopa rasta iznosi više od 10 posto. Prema svim pokazateljima, čak i u vrijeme svjetske ekonomske i financijske krize, sektor turizma u BiH bilježio je rast. U Reformskoj agendi ponuđen je i novi zakon o turizmu te je najavljena potpuna transformacija turističkog sektora.

 

  • mmm

    porez na slaju.... ili ne bolje na maramice :D

Komentirajte na članak

0
na vrh članka