Menu

HERAG je s partnerima realizirao projekte vrijedne 15,505.348 maraka

HERAG je s partnerima realizirao projekte vrijedne 15,505.348 maraka
Kroz proteklih nekoliko godina Razvojna agencija Zapadnohercegovačke županije HERAG realizirala je, zajedno s brojnim partnerima, projekte u vrijednosti 15,505.348 KM. Riječ je o deset projekata od kojih je osam u potpunosti završeno, dok je realizacija dvaju još u tijeku.
Prema riječima ravnatelja HERAG-a Ivana Jelčića svi projekti imaju značaj za stanovništvo ove županije, ipak financijski najistaknutiji su “Home grown business” i “Compete plamet”.
Kada je riječ o projektu “Home grown business” partneri koji su sudjelovali u njegovoj realizaciji su Vlada ZHŽ-a, Općina Ljubuški, Udruga gospodarstvenika Posušje i Udruga poljodjelaca u ZHŽ-u. Ukupna vrijednost projekta iznosila je 630.145,05 eura, a financiran je sredstvima Europske unije putem programa EU-a za potporu lokalno ekonomskom razvoju u BiH. Kroz ovaj projekt izgrađen je poduzetnički inkubator u poslovnoj zoni Zvirići u Ljubuškom.
Nakon njegove izgradnje sredstvima istog projekta omogućena je realizacija poslovne ideje većem broju malih poduzetnika iz svih općina i gradova ZHŽ-a. Uz infrastrukturu, poduzetnicima je pružena i sva savjetodavna pomoć potrebna za otvaranje posla. Za razliku od projekta “Home grown business” koji je završen, početak konkretne realizacije projekta “Compete plamet” tek se očekuje krajem ove godine. Projekt financira Europska unija u okviru programa Interreg IPA prekogranična suradnja Hrvatska - BiH - Crna Gora 2014. - 2020. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1,603.369,21 EUR od čega je kroz projekt financirano 85%, odnosno 1,362.863,82 EUR.
Nositelj projekta je JU HERAG. Partneri na projektu su: Općina Posušje te JU Razvojna agencija Šibensko-kninske županije. Prema Jelčićevim riječima, glavni cilj projekta “Compete Plamet” je poboljšati institucionalnu podršku i usluge malim i srednjim poduzećima, u sektoru metala i plastike u ZHŽ-u u BiH i Šibensko-kninskoj županiji u RH. “Kroz ovaj projekt u tehnološki park Posušje do kraja godine stižu tri CNC stroja za obradu plastike i metala. Na strojevima će obuku moći proći srednjoškolci koji se školuju za CNC operatere, ali i svi ostali stanovnici ZHŽ-a koji žele dobiti certifikat CNC operatera”, kaže Jelčić.
Za obuku svih zainteresiranih zadužene su četiri osobe koje rade u srednjim školama ili su zaposleni kao CNC operateri u nekim tvrtkama. Brigu o strojevima i organizaciji obuke, odnosno Tehnološkom parku Posušje, vodit će zaklada koju osnivaju HERAG i Općina Posušje. Uz inkubatore i nabavu CNC strojeva, kroz projekte Heraga, realizirana je i rekonstrukcija i asfaltiranje ceste prema Tvrđavi hercega Stjepana Kosače u Ljubuškom, osnivanje garde hercega Stjepana te je diljem Hercegovine postavljena turistička signalizacija s putokazima prema najvažnijim turističkim odredištima. U Širokom Brijegu, kroz projekte ove razvojne agencije, potpomognuta je obnova nekolicine mlinica na vrelu Borak. Vrijedno je spomenuti i izradu studija za Imotsko-bekijsko polje, kao i opremanje klesarske radionice u Posušju.
Kada je riječ o Ljubuškom, Herag je odigrao veliku ulogu u oživljavanju rimskog logora Bigeste, gdje su uz pomoć općine Ljubuški nakon dugo vremena riješeni imovinsko- pravni odnosi te uređena pristupna cesta, kao i sami logor.
Trenutačno ova razvojna agencija radi na pripremi nekoliko projekata koje će kandidirati na javni poziv otvoren do sredine prosinca.

 

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka