Menu

Svaki stoti stanovnik BiH boluje od celijakije

Svaki stoti stanovnik BiH boluje od celijakije
Poznati mostarski liječnik, pedijatar i gastroenterolog Teo Tomić za Mostarsku panoramu govorio je o najčešćim bolestima u društvu danas i njihovim uzrocima. Posebno se osvrnuo na pojavu celijakije, od koje boluje velik broj ljudi, a nažalost, mnogi u BiH i ne znaju da imaju ovu dijagnozu.
- Celijakija je bolest s 1000 lica. Nije celijakija bolest samo djece nego bijele rase. Samo je pitanje kada ste bolest otkrili. Svaki stoti čovjek ima celijakiju, u zapadnim zemljama i svaki 80. onda samo zamislite koliko ljudi kod nas ne zna da ima ovu bolest. Mi nemamo podatke koliko imamo oboljelih i kakvo je stanje po ovome pitanju. Lijek postoji, a to je bezglutenska hrana doživotno. I riješili ste problem - rekao je dr. Tomić. Dodao je kako je ova bolest došla u središte pažnje javnosti jer neke slavne osobe boluju od celijakije. Najpoznatiji “bolesnik” je vjerojatno Novak Đoković, a dr. Tomić rekao je kako se nekada i neopravdano podiže bura oko ove teme. - Ljudima se predlažu bezglutenske dijete, što nema nikakve logike ako osoba ne boluje od celijakije. Neke stvari koje se dovode u vezu s ovom bolesti ne stoje i više su produkt neke medijske histerije koja se nekada podiže na ovu temu - istaknuo je Tomić. Govoreći o medicinskom kartonu djece danas, Tomić je rekao kako je pretilost jedan od najvećih problema te kako se cijeli sustav mora ozbiljnije pozabaviti ovim problemom.

Pročitajte više na: https://www.vecernji.ba/vijesti/svaki-stoti-stanovnik-bih-boluje-od-celijakije-1286488 - www.vecernji.ba

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka