Menu

Izraelci su bili tako blizu, ali nisu uspjeli: Beresheet se pokvario i srušio na Mjesec

Izraelci su bili tako blizu, ali nisu uspjeli: Beresheet se pokvario i srušio na Mjesec

Gotovo dva mjeseca nakon lansiranja, izraelska robotska letjelica Beresheet trebala je sletjeti na Mjesec. Iako je sve izgledalo kao da će misija biti .

Beresheet je bio na dobrom položaju, uhvatio je pravilnu putanju, čak je i poslao fotografiju s 20-ak metara od Mjesečeve površine. No, onda su počeli problemi. Prvo su izgubili komunikaciju pa su se pojavili problemi s glavnim i nakon toga se letjelica više nije "oporavila". Slijetanje je proglašeno neuspješnim.

Nismo uspjeli, ali smo se potrudili. I ovo što smo napravili do sad je zaista nešto čime se možemo ponositi, istaknuli su iz SpaceIL-a.

Cijeli je događaj uživo iz sjedišta SpaceIL-a pratio i izraelski premijer Benjamin Netanjahu koji je nakon propalog slijetanja ipak ponudio riječi utjehe.

Ako od prve ne uspiješ, probaj ponovno. Ponosan sam na sve što ste postigli i vjerujem da ćemo uspjeti u budućnosti, rekao je okupljenima Netanjahu.

Iz SpaceIL-a su istaknuli i kako imaju na što biti ponosni. Izrael je tek 7. zemlja čija je letjelica uspjela doći do Mjeseca i tek 4. čija je letjelica dotaknula površinu Mjeseca.

Podsjetimo, Beresheet je trebao sjetjeti u Mare Serenitatis, područje na Mjesecu na koje su sletjeli NASA-ini astronauti 1972. godine, što bi bilo prvo slijetanje jedne privatne robotske letjelice na Mjesec. 

Partnerstvo s NASA-om

Naime, iza Beresheeta stoje Izraelska svemirska agencija ISA i tvrtka SpaceIL, dok je NASA partner u projektu.

Slijetanje Beresheeta posebno je važno za Amerikance, jer NASA želi provesti cijeli niz znanstvenih i tehnoloških testova na površini Mjeseca.

Beresheet je se sobom ponijeo mali NASA-in instrument, veličine običnog računalnog miša, koji se sastoji od osam ogledala u aluminijskom okviru. Taj uređaj omogućuje reflektiranje svjetla natrag prema izvoru, bez obzira iz kojeg smjera dolazi.

NASA-in lunarni orbiter LRO će pokušati preuzeti znanstvena mjerenja sa SpaceIL-ove letjelice nakon što ona sleti na Mjesec. LRO će pri tome koristiti laserski altimetar kako bi izmjerio koliko svjetlu treba da dođe do Beresheeta i vrati se natrag. To će znanstvenicima poslužiti za preciznije lociranje Beresheetove lokacije.

Zanimljivo, NASA je istaknula kako će Izraelci s njima podijeliti i podatke s jednog drugog instrumenta koji se nalazi na Beresheetu, ali nisu otkrili o kakvim je podacima odnosno instrumentu riječ.

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka