Menu

Bosanska Krupa i Sanski Most proglasili stanje prirodne nesreće

Bosanska Krupa i Sanski Most proglasili stanje prirodne nesreće
Općine Bosanska Krupa i Sanski Most proglasili su stanje prirodne nesreće zbog poplava, koje je prouzročila obilna kiša u posljednja dva dana. Na izvanrednoj sjednici Stožera civilne zaštite Unsko-sanske županije koja je održana u ponedjeljak navečer utvrđeno je da ipak nema elemenata da se donese takva odluka za područje cijele županije, s obzirom da je situacija u drugim gradovima i općinama trenutno pod kontrolom.
- Zajedno s pripadnicima Federalne uprave civilne zaštite procijenili smo da trenutno nema potrebe za uvođenjem izvanrednih mjera u svim gradovima i općinama USŽ, iako smo odlučili da na dva dana prekinemo nastavni proces u svim osnovnim i srednjim školama. Najteža je situacija u Sanskom Mostu i Bosanskoj Krupi i donijeli smo odluku o financijskoj pomoći, tako da će obje općine dobiti po 20.000 KM - rekao je premijer USŽ Mustafa Ružnić.
Ministarstvo obrazovanja USŽ donijelo je Odluku o prekidu nastavnog procesa u svim osnovnim i srednjim školama u županiji, ponajviše zbog neprohodnosti određenih lokalnih putnih dionica. Izanrednom sastanku u Bihaću nazočio je i direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, koji je potvrdio značajan angažman pripadnika, mehanizacije i pomoćne opreme u Sanskom Mostu.
- Oko 120 pripadnika Federalne uprave civilne zaštite smješteno je u središtu Sanskog Mosta.
Na raspolaganju su nam motorni čamci, ekipa za eventualnu evakuaciju,medicinsku pomoć, pumpe za ispumpavanje vode, vreće za pijesak i ostala neophodna oprema. Pratit ćemo situaciju, a spremni smo za reakciju i u drugim gradovima i općinama ukoliko za to bude potrebe - istakao je Solak.
Kada su u pitanju vodostaji rijeka, Sana je nadmašila prvu kriznu tačku od 380 centimetara, dok je Una u Bihaću oko tridesetak centimetara ispod kritičnog nivoa od jednog metra. Evidentirano je nekoliko manjih odrona u Bihaću i Cazinu, a trenutno je zbog izlijevanja rječice Horljave odsječeno naselje Vilenjača u Cazinu.

 

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka