Menu

'BiH zaslužuje jednaku budućnost kakvu imaju narodi u EU'

'BiH zaslužuje jednaku budućnost kakvu imaju narodi u EU'
Brojni politički uglednici okupili su se na manifestaciji Večernjakov pečat, a njihovi istupi bili su uglavnom posve suprotni od političke realnosti zemlje, s pozivima na isticanje zajedničkih vrijednosti i suživota te zajedničke budućnosti.
Na Pečatu su nazočili hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik HNS-a BiH i HDZ-a Dragan Čović te brojni drugi dužnosnici s nižih razina. Čović je u izjavi ocijenio kako Večernjakov pečat zaslužuje posebno poštovanje zbog osamnaest godina postojanja.
Tri naroda čuvaju BiH
– Ovaj događaj zaslužuje posebnu dozu poštovanja. Ovogodišnji Pečat opet je poseban u odnosu na sve ostale. Svaki do sada imao je novi sadržaj i dimenziju. Rekao bih kako se radi o jedinstvenom spektaklu. I mnogo je više od jednoga događaja – istaknuo je Čović. Poruke s ove manifestacije ocijenio je prevažnim dodajući da se radi o “nečemu što je obilježje BiH”. – U osnovi, Pečat živi na taj način – dodao je. Hrvatska predsjednica otvorila je manifestaciju i pri tome vrlo emotivno progovorila o odnosima dviju država, povijesti, ali i zajedničkoj budućnosti u Europskoj uniji. Pečat se održao na dan kada su Ujedinjeni narodi primili BiH i dvije zemlje nastale raspadom Jugoslavije, Hrvatsku i Sloveniju, u svoje članstvo.
– Današnji datum zauvijek ćemo pamtiti i zbog jednog posebnog datuma koji je od životne važnosti za Bosnu i Hercegovinu, Sloveniju i Hrvatsku.
A to je dan kada smo zajedno zakoračili u članstvo Ujedinjenih naroda, što je posebno obilježilo živote našeg naroda i naših država – rekla je predsjednica Grabar-Kitarović. Ona je proglasila Večernjakov pečat otvorenim. Pozvala je da se BiH gradi na temeljima njezine raznolikosti. – Njezina tri naroda žive i čuvaju svoje kulture, svaki na svoj način, pridonoseći njezinim kvalitetama i posebnostima. Ponekad razlike nije lako živjeti, ali iskustvo nas uči da je to jedini put napretka i mira.
To je glavna poruka Večernjakova pečata, poruka da su dobrota, humanost i plemenitost temelj svakog uspjeha i napretka – dodala je predsjednica Republike Hrvatske. Zbog toga je posebno važnim ocijenila manifestaciju Večernjakov pečat koja, kako je istaknula, potiče na zajedništvo i svojevrsni je smjerokaz kako se mogu živjeti različitosti. Pozvala je na uspostavu jednakopravnosti u zemlji.
Pamtiti prošlost
– Kao hrvatska predsjednica, učinit ću sve što je u mojoj moći da bude bolje mojem narodu. Ali tražeći bolje za svoje, tražim bolje za sve. Sve ono dobro što želim Hrvatskoj, želim i Bosni i Hercegovini. BiH, u kojoj su Hrvati čvrst temelj opstojnosti države, u Republici Hrvatskoj ima nepokolebljivog prijatelja. Naša je iskrena želja pružiti pomoć i izgradnju ove zemlje kao moderne europske države za sva tri njezina naroda i za sve njezine građane – dodala je.
Istaknula je kako je zajednička budućnost BiH u zajednici europskih naroda. – Iznad svega su djeca i mladi u BiH koji zaslužuju budućnost kakvu imaju svi drugi mladi u Europskoj uniji. Zaslužuju biti punopravni građani Europe i Europske unije u kojoj prošlost pamtimo, ali budućnost ostvarujemo kroz zajedništvo razvoja i općeg napretka – zaključila je obraćanje hrvatska predsjednica.

 

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka