Menu

Završena “Prva povorka ponosa” u Bosni i Hercegovini!

Završena “Prva povorka ponosa” u Bosni i Hercegovini!

Okončana je “Prva povorka ponosa” u Bosni i Hercegovini.

Sudionici LGBT skupa oko 12 sati krenuli su ispred sarajevske Vječne vatre i prošli centrom grada sve do Trga Bosne i Hercegovine, gdje je skup mirno završen, piše Avaz.ba.

Okupljenima ispred zgrade Parlamenta Bosne i Hercegovine obratili su se organizatori Branko Ćulibrk i Lejla Huremović, poručivši kako će se i dalje boriti za prava LGBT populacije.

– Ovo je borba za prava svih građana i građanki BiH. Ova povorka treba da služi kao primjer zaštite prava od strane institucija i nadam se da neće ostati na ovom danas. Naša su prava uskraćena i naša je dužnost da zauzimanjem javnog prostora prkosno govorimo o našoj nevidljivosti. Država je dužna zagarantirati nediskriminaciju svim građanima, pa tako i nama. Smrt fašizmu – rekao je Ćulibrk.

Nakon njega, uzvikujući “Ponos”, u čemu su je pratili i sudionici Povorke, obratila se i Huremović.

– Danas više nego ikada poručujemo da ćemo se hrabro boriti za naše živote. Zaključavaju nas u kuću ili istjeruju iz nje. Na poslu, ako ga imamo, primoravaju nas da šutimo. Svjesni smo da ova povorka neće promijeniti svijest i svjesni smo da postoji mnogo osoba koje svojim najbližima neće moći reći tko su, ali znamo da ova povorka daje snagu i nadu da se može desiti promjena. Neka se sloboda i ljubav šire. To je naš san. San bez nasilja. Imamo hrabrost da se borimo za naše živote, u ime ljubavi, u ime mira, u ime slobode – poručila je Huremović.

Nakon obraćanja organizatora Povorke ponosa, na plato ispred zgrade Parlamenta BiH s gitarom je izašao Damir Imamović te svoj nastup počeo sevdalinkom “Snijeg pade na behar, na voće”, a zatim nastavio s “O, Bella Ciao”.

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka