Menu

Novi režim putovanja u EU od siječnja 2021.

Novi režim putovanja u EU od siječnja 2021.

Novi sustav registracije putnika ETIAS, bez čije potvrde građani Bosne i Hercegovine više neće moći putovati u zemlje Schengena, počet će s radom u siječnju 2021. godine, potvrđeno je “Nezavisnim” u europskim institucijama.

Kako kažu, BiH će biti jedna od 62 zemlje čijim građanima za ulazak u zonu Schengena ne trebaju vize, ali će oni prije putovanja u EU morati popuniti novi formular.

Osim BiH, u ovom sustavu naći će se sve zemlje regije, ali i zemlje poput SAD, Kanade, Japana i Australije. Svi građani zemalja koje nisu članice EU i kojima za ulazak u šengenski prostor ne treba turistička viza morat će popuniti formular Sustava za informaciju i autorizaciju europskog putovanja.

U europskim institucijama ističu da su svi detalji manje-više poznati te da je trenutno jedina nepoznanica status državljana Velike Britanije, koji će nakon napuštanja EU biti tretirani kao treća zemlja.

“S obzirom na to da Ujedinjeno Kraljevstvo prolazi kroz proces Brexita, još nije jasno koji će uvjeti važiti za Britance koji budu željeli ući u EU. Kako sada stvari stoje, izvjesno je da će i oni morati popunjavati ETIAS formular”, naglašeno je.

Također, kažu da ETIAS nije viza te da ne podliježe obavezama koje proističu iz viznog režima.

“Ne treba ići u konzularna predstavništva, ne prikupljaju se bilo kakvi biometrijski podaci i traži se značajno manje podataka u odnosu na proceduru izdavanja viza. Također, proces izdavanja viza može trajati do 15 dana, uz mogućnost produžavanja roka do 60 dana, ETIAS autorizacija završava se najčešće u roku od nekoliko minuta”, istaknuto je.

Na stranici EU o informacijama o Schengenu navedena je detaljna procedura koju će državljani BiH morati ispoštovati kako bi nakon stupanja na snagu ETIAS-a mogli ući u EU.

Istaknuto je da će svaka osoba starija od 18 godina koja želi putovati u zemlje Schengena morati popuniti online formular koji košta sedam eura, a važit će tri godine ili do isteka važeće putovnice. Naglašeno je, također, da je putovnica obavezan dokument, da je poželjno da sadrži i čip sa biometrijskim podacima, a da će popunjavanje formulara za djecu biti besplatno.

Popunjavanje formulara može se obaviti za deset minuta, a trebat će unijeti ime, datum i mjesto rođenja, e-mail i broj telefona, prvu državu ulaska u Schengen, podatke o obrazovanju, radnom iskustvu i zdravstvenom stanju te pružiti odgovore na osnovna sigurnosna pitanja.

“Ako su podaci koje ste unijeli u formular točni i ne smatraju vas osobom koja predstavlja sigurnosni rizik, vaša aplikacija će biti odobrena, a procedura neće trajati duže od nekoliko minuta. Međutim, ako vas susatv obilježi, vaša aplikacija će biti procesuirana ručno, a provjera može trajati od četiri dana do dva tjedna”, naglašeno je. Ukoliko je osoba odbijena, sistem pruža mogućnost žalbe i ponovnog slanja aplikacije.

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka