Menu

Prijenos telefonskog broja ruši nakaradni sustav financiranja državnih televizija

Prijenos telefonskog broja ruši nakaradni sustav financiranja državnih televizija

RTV pristojba je službeno ime za harač koji se za financiranje tromog preglomaznog aparata državne televizije od građana naplaćuje putem računa za telekomunikacijske usluge monopolističkih operatera.

Uvođenjem mogućnosti prijenosa telefonskog broja s promjenom operatera dovelo je do velikog odlijeva korisnika dominantnih telekomunikacijskih tvrtki, kako između njih tako i prema novim, manjim nemonopolističkim telekomunikacijskim tvrtkama. Izravno je time i smanjen broj osoba koje pored telekomunikacijskih usluga plaćaju i spomenutu pristojbu.

Vodstvo državne televizije požalilo se političkim mentorima kako je prikupljanje harača kojim građani plaćaju njiho "rad" sve manje. Ukidanje monopola u fiksnoj telefoniji znatno umanjilo prihode televizija.

Predstavnici Upravnog odbora i menadžmenta BHRT-a razgovarali su s ministrom prometa i komunikacija BiH Damirom Hadžićem i savjetnikom ministra Mehmedom Agovićem, kako kažu, o sve težem financijskom položaju javnog servisa BiH zbog konstatnog pada u naplati RTV takse, što je posebno izraženo od početka ove godine.
 
U državnoj televiziji posebice su zabrinuti "na zabrinjavajuću tendenciju velikog odliva obveznika RTV pristojbe koji svoje račune plaćaju posredstvom dominantnih telekom operatera u BiH".
 
Konstatirali su "neophodnost osiguranja stabilnog izvora financiranja Javnog RTV servisa kako bi on mogao obavljati programsku ulogu u skladu s njegovom zakonom predviđenom misijom".
 
Ministar Hadžić potvrdio je "opredijeljenost Ministarstva komunikacija i prometa BiH u očuvanju i jačanju uloge javnog RTV servisa BiH kao objektivnog i nepristrasnog informativnog servisa svih građana u BiH." S tim u vezi je naglašena neophodnost formiranja korporacije javnih RTV emitera i završetak reforme javnog RTV emitiranja u BiH.

Iz priopćenja je ostalo nejasno hoće li reforma javnog RTV emitiranja pored financiranja na neki drugi način ići i prema smanjenju bezobrazno prekomjernog broja uposlenih u državnim emiterima.

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka