Menu

Našu zagađujemo, tuđu kupujemo: Na vodu iz inozemstva BiH potrošila 171 miljun KM

Našu zagađujemo, tuđu kupujemo: Na vodu iz inozemstva BiH potrošila 171 miljun KM

Više od 171 milijun maraka vrijedna je voda koja je u BiH uvezena tijekom protekle godine.

 

Na taj način premašene su vrijednosti ranijih godina kada je u pitanju uvoz prirodnih ili vještačkih mineralnih i gaziranih voda, ili pak voda sa dodatim šećerom ili drugim sredstvima za zaslađivanje ili aromatizaciju.

Jednostavnom računicom, u BiH gdje po posljednjim službenim informacijama živi oko 3,5 milijuna stanovnika, po svakom stanovniku prošle godine uvezena je voda u vrijednosti od 49 maraka.

U poslovnoj zajednici smatraju da su ove brojke zabrinjavajuće jer, kako podsjećaju, BiH obiluje zdravom vodom.

"Za nas je poražavajuća činjenica što, iako imamo proizvode koji su kvalitetom iznad mnogih takvih proizvoda iz uvoza, građani i dalje kupuju strane proizvode. Zbog toga je bitno utjecati na svijest potrošača o značaju domaćih proizvoda", rekao je za Nezavisne novine Vladimir Blagojević, glasnogovornik Gospodarske komore Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, ako smo nečim bogati - onda je to, između ostalog, voda. Kako dodaje, da smo iznos od 171 milijun maraka, koliko je lani iznosio uvoz vode, makar prepolovili, svima bi nam daleko bilo bolje jer se dio novca kroz kupovinu domaćih proizvoda vraća građanima.

"Zaista je poražavajuće da toliko novca dajemo tvrtkama iz drugih zemalja, a istovremeno zanemarujemo svoju proizvodnju. Zato je sada više nego ikad važno da se okrenemo kupovini svojih proizvoda, između ostalog i vode, na koju zaista možemo biti ponosni", naglasio je Blagojević.

Komentirajući podatke o uvozu vode, ekonomist i akademik Muris Čičić ističe da su u razvijenim zemljama, sa jakim shvaćanjem elemenata ekonomije, veoma svjesni značaja kupovine domaćeg.

"Recimo, zanimljiv je primjer Norveška, gdje će vam norveški potrošač mnogo više platiti domaći krumpir koji je dosta lošijeg kvaliteta. Kupuju ga jer je domaći. Ali oni imaju već razvijenu tu svijest. I ova krizna situacija daje nam više poticaja da shvatimo koliko je bitno da se koriste domaći kapaciteti", istakao je Čičić.

Dok smo, dakle, prošle godine uvezli vodu vrijednu više od 171 milijun maraka, izvoz je bio dosta skromniji.

"Izvoz je u prošloj godini iznosio 51.417.605 KM", potvrdili su iz Uprave za neizravno oporezivanje (UIO) BiH.

Sudeći prema podacima UIO BiH, vrtoglave cifre za stranu vodu nastavili smo izdvajati i ove godine. Tijekom siječnja i velječe uvezli smo je za 23.175.158 maraka.

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka