Menu

SKB Mostar ima zalihe testova na koronavirus još za dva mjeseca

SKB Mostar ima zalihe testova na koronavirus još za dva mjeseca

Pojedine bolnice u Federaciji, osobito one iz Zenice i Tešnja, prije nekoliko dana su objavile informaciju kako su u opasnosti da ostanu bez testova za koronavirus.

Veliko povećanje broja oboljelih i onih koje treba testirati za posljedicu ima veliku potrošnju ovih testova i pitanje je imaju li bolnice mogućnost da iste nabave na slobodnom tržištu ili preko kriznih stožera.

Tragom ove informacije, provjerili smo kakvo je stanje u SKB Mostar. U ovoj instituciji, točnije, na Zavodu za mikrobiologiju i molekularnu dijagnostiku Sveučilišne kliničke bolnice Mostar trenutno se na dnevnoj razini testira do 250 uzoraka.

-Ukoliko bi se nastavilo raditi ovim tempom, zaliha bi bilo za otprilike dva mjeseca – rekli su za Pogled.ba iz SKB Mostar.

Dodali su kako testove kupuju na slobodnom tržištu, te kako se cijela priča odvija na komercijalnoj osnovi.

-SKB Mostar kupuje komercijalne testove na slobodnom tržištu, a dosad dobivene donacije su posredstvom Kriznog stožera Federalne uprave civilne zaštite i UNDP-a – dodali su naši sugovornici.

Neslužbeno se može doznati kako zdravstvene institucije mogu dobiti određene donacije za bolnice, ali vjerojatno među doniranim materijalima neće biti testova na koronavirus.

To znači kako će bolnice u budućnosti testove na koronavirus morati kupovati na otvorenom tržištu, a s obzirom u kojem pravcu se situacija odvija, vjerojatno će im trebati mnogo testova u budućnosti. Svakim danom je sve više zahtjeva za testiranja, a ako znamo da bolnice imaju zadovljavajuću zaradu na ovim testiranjima, onda ostaje nejasno zašto je nekima problem kupovina novih testova na slobodnom tržištu.

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka