Menu

Tri moguća scenarija za početak nove školske godine u FBiH

Tri moguća scenarija za početak nove školske godine u FBiH

Donošenje odluke o načinu realizacije nastave u rujnu vrlo je kompleksan zadatak koji podrazumijeva prije svega spregu između obrazovanja i zdravstva i određivanje kriterija strateškog odlučivanja.

Kazala je ovo u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba Nadija Bandić iz Ministarstva znanosti i obrazovanja FBiH.

Naime, županijski ministri obrazovanja koji jesu nadležni za donošenje krajnje odluke prate i poštuju odluke koje donose Krizni stožeri i svi scenariji za sve segmente odgoja i obrazovanja u idućem razdoblju bit će prilagođeni njima, istaknula je Bandić.

Prema njenim riječima, ulažu se veliki napori da svaka donesena odluka bude u interesu djeteta.

Ono što je sada u ovom trenutku stav stručnjaka iz ove oblasti je da se tjelesna distanca između djece mora održati, jer svima nam je prioritet očuvanje djece, a sve drugo će se organizirati na najbolji mogući način u okolnostima kakve jesu, naglasila je.

Uz uvažavanje činjenice da se situacija razlikuje od zemlje do zemlje, sve strategije na osnovu preporuka i UNESCO-vog insituta za planiranje obrazovanja, moraju se zasnivati na tri ključna elementa.

To je spremnost iz sustava u smislu raspoloživosti osoblja, infrastrukture, resursa, kapaciteta za ponovno pokretanje redovnih školskih funkcija, kontinuiteta učenja i otpornosti sustva. Dakle, razvijanje i jačanje spremnosti sistema da predvidi moguće efekte trenutne i budućih kriza, rekla je Bandić.

Iako je teško u ovome trenutku sa sigurnošću reći kakav će se scenarij realizirati u rujnu, naravno, u skladu s epidemiološkom situacijom koja će tada biti, Bandić govori da je na sjednici Koordinacije ministara obrazovanja i znanosti u FBiH razgovarano o nekoliko mogućih scenarija za odvijanje nastavno-obrazovnog procesa.

Od mogućnosti da u potpunosti ponovo zaživi klasičan model nastave, ako se epidemiološka situacija smiri, a da se u njoj iskoriste sva pozitivna iskustva koja su stečena u online nastavi do onog, možda najprihvatljivijeg – mješovitog modela nastave, u kojoj će samo učenici nižih razreda imati nastavu u školi a svi drugi nastavak online nastave.

Dakle, razmišlja se o smanjivanju broja učenika u razredu – njihovog raspoređivanja u grupe i rad u manjim grupama kako bi se mogli ispoštovati infrastrukturni kapaciteti škole i neophodna distanca te naravno zaštita učenika, do onog trećeg scenarija koji nam je možda najmanje drag, ali, ako se epidemiološka situacija pogorša, on je neminovan a to je nastavak online nastave u rujnu i teorijski se može govoriti o tri moguća scenarija, a ovo je, slobodno mogu reći, nezahvalan trenutak za donošenje bilo kakve konačne odluke, zaključuje na kraju Nadija Bandić iz Ministarstva znanosti i obrazovanja Federacije Bosne i Hercegovine.

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka