Menu

Tvrtke iz BiH od EU-a traže da 
im se omogući izvoz robe u RH

Tvrtke iz BiH od EU-a traže da 
im se omogući izvoz robe u RH

Hrvatski gospodarstvenici ulaskom u EU i izlaskom i zone bescarinske trgovine CEFTA gube tržište BiH, Srbije, Albanije, Makedonije, Crne Gore, Moldavije i Kosova na čija tržišta ta zemlja plasira proizvode s nultom ili nižom carinskom stopom zbog čega traže pomoć tamošnje vlade, ali i službenog Bruxellesa kako bi se izbjegla golema financijska šteta.

I s druge strane granice, tvrtke iz BiH, koje se bave izvozom prehrambenih proizvoda, mlijeka i mliječnih proizvoda, vinari traže da se barem za Hrvatsku od Europske unije dopusti izvoz. Pomoć će tražiti od Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa da u pregovorima s EU, čiji su čelnici nedavno zatražili da se roba iz RH ne carini u BiH i nakon što ova država iziđe iz CEFTA-e, traže povoljnije uvjete za izvoz svojih proizvoda isključivo na tržište Hrvatske.

Za ovu opciju najviše su zainteresirani mljekari i proizvođači sira, vina..., koji su sad udruženi u zajedničkom pothvatu da spase proizvodnju pogotovu u vrijeme turističke sezone, kad najveći dio njihovih proizvoda završi u turističkim objektima na Jadranu. Idućih dana Vijeće ministara BiH treba donijeti svoj stav oko zahtjeva EU-a. Ako na kraju Vijeće ministara BiH prihvati zahtjev, to će biti samo po principu reciprociteta.

To znači da Hrvatska mora dopustiti uvoz proizvoda iz BiH po uvjetima koji su bili prije njihova ulaska u EU. Vlasti u BiH dobile su od RH popis 300 proizvoda za koje traže da im se nakon ulaska u Europske unije ne uvodi carina.

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka