Menu

PRESUDE U HAAGU: 111 godina zatvora hrvatskoj šestorci!

PRESUDE U HAAGU: 111 godina zatvora hrvatskoj šestorci!

"Tuđman, Šušak, Bobetko, Boban i drugi postigli su međusobni dogovor, a HVO je korišten radi ostvarivanja udruženog zločinačkog pothvata", rekao je sudac u presudi.

Haški sud izrekao je osuđujuće presude šestorici Hrvata iz BiH. Bivši predsjednik Vlade Hrvatske zajednice Herceg-Bosne Jadranko Prlić dobio je 25 godina zatvora, ministar obrane Bruno Stojić 20 godina zatvora, dvojica načelnika stožera HVO-a Slobodan Praljak i Milivoj Petković po 20 godina, zapovjednik Vojne policije HVO-a Valentin Ćorić 16 godina, a predstojnik Odjela za zatočene Berislav Pušić 10 godina zatvora.


Sudsko vijeće na čelu sa predsjedavajućim francuskim sucem Jeanom Claudeom Antonettijem ukupno je šestorici Hrvata dosudilo 111 godina zatvora, a u kazne će im se pribrojati i vrijeme provedeno u pritvoru tijekom sedmogodišnjeg suđenja.

Plan je bio pripajanje Herceg-Bosne Hrvatskoj ili stvaranje hrvatske republike na tom prostoru

Suci Haškog suda zaključili su da je šestorica sudjelovala u udruženom zločinačkom pothvatu zajedno sa prvim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom, ministrom obrane Gojkom Šuškom i generalom Jankom Bobetkom te još nekim ljudima iz vrha RH i Herceg-Bosne koji je imao za cilj etničko čišćenje prostora Herceg-Bosne i njezino pripajanje ili stvaranje nove hrvatske republike na tom prostoru.

"Vijeće je većinom glasova odlučilo da je sukob između HVO-a i Armije BiH bio međunarodni sukob. Vojnici HV-a zajedno su se borili sa vojnicima HVO-a", napisali su u presudi suci i dodali kako su optuženi počinili zločine protiv čovječnosti, teške povrede Ženevskih konvencija te kršili zakon i običaje ratovanja.

Ubijali, protjerivali, zatvarali i mučili Muslimane

Vijeće je većinom glasova odlučilo da je postojao udruženi zločinački pothvat koji je za cilj imao stvaranje hrvatskog entiteta kako bi se omogućilo ponovno ujedinjenje naroda koji se treba ili pripojiti Hrvatskoj ili biti država tijesno bliska s Hrvatskom. U zaključku je napisano i da je i Franjo Tuđman sudjelovao u udruženom zločinačkom pothvatu te da je sudjelovao u odluci da se u Herceg-Bosni promijeni etnička struktura.

"Tuđman, Šušak, Bobetko, Boban i drugi postigli su međusobni dogovor, a HVO je korišten radi ostvarivanja udruženog zločinačkog pothvata", napisali su suci u presudi. U presudi su posebno spominjali mnogi zatočenički centri za Muslimane koji su osnovani u Herceg-Bosni gdje su zatvorenici, civili i vojnici, mučeni i ubijani te držani u lošim uvjetima.

Spominje se i ubijanje te deložiranje i protjerivanje Muslimana iz domova te njihovo prebacivanje "u treće zemlje" preko Hrvatske kako bi se stvorio prostor u Herceg-Bosni gdje su trebali biti "naseljeni Hrvati iz srednje Bosne".

Kronologija izricanja presude:

10 satiNa početku su svi odvjetnici obrana pozdravili časni sud.

10.05 sati – Sudac Antonetti uzeo je riječ i zahvalio svim ljudima koji su sudjelovali u suđenju.

10.07 sati – Tužiteljstvo je šestoricu optužilo za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu – rekao je sudac Antonetti te dodao da su htjeli stvoriti "hrvatski teritorij uz granicu s Hrvatskom".

10.09 sati – Pročitao je po kojim su sve točkama optuženi Hrvati iz BiH.

10.15 sati – Sudac Antonetti pročitao je kronologiju sukoba u BiH i događaje koji su povezani s optužnicom protiv šestorice Hrvata. Govorio je o zatočenjima Bošnjaka i granatiranju istočnog Mostara te rušenju Starog mosta.

"HVO je uhićivao muškarce Muslimane i zatočavao ih nakon čega bi često bili žrtve zlostavljanja"

10.24 sati – Govorio je i o silovanju žena koje su počinili vojnici HVO-a te oduzimanju ključeva stanova Muslimana i krađi stvari iz stanova. "HVO je uhićivao muškarce Muslimane i zatočivao ih nakon čega bi često bili žrtve zlostavljanja", rekao je sudac te dodao da su zatočivane i žene i djeca.

10.27 sati – Ističe slučajeve u kojima je HVO "masovno zatočivao" muslimane i odvodio ih u zatvore.

10,29 sati - Govorio je o petorici zatočenika iz Stoca koji su nasmrt pretučeni u "koštanoj bolnici" od strane vojnika HVO-a.

10,36 sati - "Neki zatočenici su bili zlostavljani i seksualno", kazao je sudac. "Neke žene su bile žrtve seksualno zlostavljane od strane vojnika HVO-a", rekao je sudac. "Zajedno sa masovnim uhićenjima, HVO je vodio i nekoliko zatočeničkih centara", kazao je sudac te dodao da je HVO u zatočeništvu držao tisuće Bošnjaka u zatočeništvu, kako vojnika tako i civila. "Uvjeti su bili vrlo loši u zatočeničkim centrima", rekao je sudac.

10,40 - "Vijeće ističe da su posebno teški uvjeti bili na Heliodromu i Dretelju. Pripadnici HVO-a redovno su tukli zarobljenike", kazao je sudac. "Jednog zatočenika u Heliodromu su natjerali da poliže vlastitu krv", rekao je sudac. "Zatočenike su koristili kao živi štit", rekao je sudac čitajući presudu.

"Vijeće je većinom glasova, uz moje suprotno mišljenje, da je sukob između HVO-a i Armije BiH bio međunarodni sukob"

10,41 - "Zatočenike su prebacivali u Hrvatsku dok nisu otišli u treće države", rekao je sudac.

10,43 - "Jednog zatočenika su natjerali da odreže vlastitu bradu i da je pojede", rekao je sudac o ponašanju vojnika HVO-a u Varešu.

10,45 - "Vijeće je većinom glasova, uz moje suprotno mišljenje, da je sukob između HVO-a i Armije BiH bio međunarodni sukob. Vojnici HV-a zajedno su se borili sa vojnicima HVO-a", rekao je sudac. Počinjena su sljedeća kaznena djela: zločini protiv čovječnosti, teške povrede Ženevskih konvencija, kršenje zakona i običaja ratovanja.

10,52 - Sudac je u zaključku presude kazao da je Vijeće većinom glasova, uz suprotno mišljenje predsjedavajućeg, usvojilo da je počinjen udruženi zločinački pothvat. Vijeće je većinom glasova odlučilo da je postojao udruženi zločinački pothvat koji je za cilj ima stvaranje hrvatskog entiteta kako bi se omogućilo ponovno ujedinjenje naroda koji se treba ili pripojiti Hrvatskoj ili biti država tijesno bliska s Hrvatskom" U zaključku je kazao da je i Franjo Tuđman sudjelovao u udruženom zločinačkom pothvatu te da je sudjelovao u odluci da se u Herceg-Bosni promijeni etnička struktura.

11,06 - Sudac je pročitao sve točke pod koje potpada udruženi zločinački pothvat, ali da su počinjeni i drugi zločini koji ne spadaju u udruženi zločinački pothvat. "Tuđman, Šušak, Bobetko, Boban i drugi postigli su međusobni dogovor, a HVO je korišten radi ostvarivanja udruženog zločinačkog pothvata".

Sudac je sada krenuo konkretno čitati presude za pojedine optuženike:

Jadranko Prlić: "Jadranko Prlić je imao velike ovlasti u koordinaciji i vođenju HVO-a i Vlade. Imao je ovlasti u vezi sa zatočeničkim centrima i igrao je ključnu ulogu u odnosima HVO-a, Herceg-Bosne i Hrvatske", rekao je sudac. Dodao je da je "svjesno zatvarao oči" pred etničkim čišćenjem koje se događalo u Mostaru. "Vijeće smatra da je jedini razumno moguć zaključak taj da je Prlić omogućio da se čine zločini protiv muslimana. Podržavao je i politiku protjerivanja zatočenih muslimana i njihovih obitelji preko Hrvatske u treće zemlje", kazao je sudac. "Prlić je posjedovao namjeru da muslimane iseli iz teritorija Herceg-Bosne kako bi tamo naselio Hrvate iz Srednje Bosne".  "Jadranko Prlić je značajno doprinjeo udruženom zločinačkom pothvatu", kazao je sudac koji se kao predsjedavajući nije složio sa tim zločinom.

11,21 - Bruno Stojić: "Imao je velike ovlasti nad većinom sastavnica vojnih snaga i vojne policije u Herceg-Bosni. Donosio je odluke o vojnim operacijama i osiguravano njihovo provođenje", rekao je sudac. "Stojić nije ulagao značajne napore da se stane na kraj zločinima. Vijeće je ocijenilo da je jedini zaključak koji se može izvesti da je Stojić prihvatio činjenje tih zločina. Stojić je značajno doprinio udruženom zločinačkom pothvatu tako što je kontrolirao vojne snage i imao vez s Vladom", rekao je sudac.

Slobodan Praljak: "Imao je velike ovlasti nad oružanim snagama i vojnom policijom HVO-a. Imao je ulogu posrednika u smanjivanju napetosti između različitih elemenata HVO-a. Kao zapovjednik glavnog stožera HVO-a je vršio kontrolu i zapovijedao HVO-om", rekao je sudac.

"Praljak je bio informiran o tome da HVO premješta i zatočava muslimane u Prozoru, znao je da će u Mostaru biti počinjeni zločini, znao je za ubojstva i ranjavanje članove međunarodnih organizacija... Praljak je doprinio nastojanjima HVO u sakrivanju zločina u Stupnom Dolu. Djelovao je i kao posrednik između Hrvatske i HVO-a s ciljem ostvarivanja ciljeva zločinačkog pothvata. Prenosio je zapovjedi i upute hrvatskih vođa HVO-u. Većina članova Vijeća se uvjerila da je Slobodan Praljak značajno pridonio udruženom zločinačkom pothvatu", kazao je sudac.

11,24 - Milivoj Petković: "Vijeće je većinom glasova se uvjerilo da je Petković značajno doprinio udruženom zločinačkom pothvatu. Petković je mogao predvidjeti da će djela seksualnog nasilja biti počinjena tijekom deložiranja muslimana i vojnih akcija.

11,26 - Valentin Ćorić: "Imao je velike ovlasti nad vojnom policijom HVO-a. Imao je ovlasti da sudjeluje u borbi protiv kriminala u HVO-u, raspolagao je važnim ovlastima nad funkcioniranjem mreže zatočeničkih logora HVO-a", rekao je sudac u presudi. "Većina u Vijeću uvjerila se da je Ćorić u značajnom mjeri doprinio udruženom zločinačkom pothvatu. Imao je namjeru da se protjera muslimansko stanovništvo", kazao je sudac.

11,33 - Berislav Pušić: "Znao je za masovna uhićenja muslimana u Herceg-Bosni, znao je i za vrlo teške uvjete u kojima su muslimani bili zatočeni, a znao je i za zlostavljanje zatočenika. Vijeće konstatira da nije poduzeo mjere da bi se uvjeti popravili i zlostavljanja prekinula. Doprinio je počinjenju zločina", rekao je sudac u izricanju presude. "Većina u vijeću uvjerila se da je Pušić u značajnoj mjeri doprinio udruženom zločinačkom pothvatu", kazao je sudac.

Tužiteljstvo je za Praljka, Petkovića, Prlića i Stojića tražilo 40 godina zatvora, za Ćorića 35 godina, a za Pušića 25 godina zatvora. Obrane su zatražile oslobađanje optuženika.

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka