Menu

Dnevnica do 40 KM, a nitko neće da radi!

Dnevnica do 40 KM, a nitko neće da radi!

Poljoprivrednici u BiH kažu da su na velikim mukama, jer im ove sezone treba mnogo sezonskih radnika, koje ne uspijevaju pronaći, iako dnevnica za rad na selu dostiže i do 40 maraka.

Za sezonce će, ističu poljoprivredni proizvođači, u narednim mjesecima posla biti na pretek, jer slijedi kopanje usjeva, kupljenje sijena, branje voća i slično.

"Na selima je situacija takva da se nudi dnevnica od 25 do 40 maraka, a uz to radnici imaju i dva obroka i nitko neće da radi! Dobiju odmah pare i jelo, ali neće", kaže Vladimir Usorac, predsjednik Udruge poljoprivrednih proizvođača - mljekara RS.

Problem je, smatra on, što bi svi da budu na državnim "jaslama".

"Ne znam ja što je s narodom! Sve zanima da budu službenici u državnoj administraciji, da sjede pored računala, igraju karte, popiju dvije-tri kavice i čekaju kraj radnog vremena. Nema tih poslova više nigdje u svijetu", kritizira Usorac.

Ogorčen je i Enes Hasanović, tajnik Udruge poljoprivrednika BiH, Sektor Tuzlanske županije, koji kaže da je prije nekoliko dana tražio radnika za utovar sijena, ali da pomoć nije pronašao.

"Kod nas je dnevnica između 30 i 40 maraka. Tko pristane, ima čitav dan jesti, a osigurani su i kava i pivo. Ipak, radnika je teško naći. Evo, na birou u Kalesiji je 9.000 nezaposlenih, ali kad zovnem nekoga da mi pomogne oko sijena, kaže: 'Ne mogu, smeta mi prašina!'", priča za Nezavisne novine Hasanović.

Posebno je, ističe on, teško nagovoriti mlade ljude da rade na selu.

"Ja imam jednog čovjeka, umirovljenika, koji hoće raditi kad god nije zauzet. A ovi mladi neće, sjede u kafićima", žali se Hasanović.

Poput njega, i Ostoja Nikolić, predsjednik Udruge poljoprivrednika "Stočar" iz Bijeljine, razočaran je pošto i u Semberiji nije lako pronaći nekog tko bi se uhvatio vila ili motike.

"Sezonskog radnika veoma je teško naći. Cijena rada kreće se od 25 do 35 maraka dnevno, a uključena su tri obroka, te dva puta kava. Ali, većina ljudi bira posao, neće da rade u poljoprivredi. Radili bi lakše poslove, sat-dva, a čitav dan veoma teško", kaže Nikolić.

Prema njegovim riječima, u selima će narednih mjeseci biti mnogo posla.

"Sad je sezona i tko hoće raditi, lako će moći zaraditi dnevnicu", naglašava Nikolić.

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka