Menu

Jedni ga hvale, drugi žale, treći kažu šuplje kao šupalj zub

Jedni ga hvale, drugi žale, treći kažu šuplje kao šupalj zub

Jučerašnje poslijepodne većina je vodećih stranaka iskoristila za izvanredne sastanke "povodom trenutnog stanja u zemlji". Tijekom večeri izašli su s priopćenjima u kojima izražavaju svoje viđenja prosvjeda koja se kreću od osuda i optužbi, straha za sigurnost do eksploatacija zahtjeva prosvjednika i zahtjeva za izvanrednim izborima,


SDP: "Ne uplitati se" i iskoristiti prosvjede za nove izbore

 
Predsjedništvo Socijaldemokratske partije (SDP)  Bosne i Hercegovine poziva predstavnike državnih institucija da dođu i rade posao za koji su izabrani od građana i za koji primaju veoma ozbiljne plate, izjavio je lider SDP-a Zlatko Lagumdžija na pres-konferenciji nakon izvanredne sjednice Predsjedništva stranke povodom aktualne političke situacije u BiH i "prosvjeda građana".

Lagumdžija smatra kako su izvanredni izbori jedina alternativa u slučaju daljnje neučinkovitosti institucija, a kako bi do njih došlo, treba odmah izmijeniti Ustav BiH i Izborni zakon, kazao je.

Pozvao je sve članice državnog parlamenta na stalno zasjedanje do usvajanja zakona o jedinstvenom matičnom broju građana, a članove Vijeća ministara i Predsjedništva BiH na utvrđivanje propisa i donošenje odluka u vezi sa skorim članstvom susjedne Hrvatske u Europskoj uniji.

SDP-ovi kadrovi, zastupljeni u institucijama, žele uredno izvršavati obaveze koje proističu iz učešća u vlasti, rekao je.

Lagumdžija, kojega većina lidera ostalih stranaka smatra organizatorom prosvjeda iz sjene, prosvjede smatra opravdanim i kako im je pitanje jedinstvenog matičnog broja samo povod a uzrok mnogo dublje nezadovoljstvo.

Građani su, rekao je, "današnjim  dostojanstvenim okupljanjem u glavnom gradu BiH pokazali demokratski kapacitet. Politika ne smije imati upliva u to, lideri trebaju čuti glas naroda".


HDZ: U zatrovanom ozračju zakazale sigurnosne agencije

U zaključcima, izdanim nakon sastanka u Mostaru, visoki dužnosnici HDZ-a su izrazili razumijevanje o potrebi hitnog prihvaćanja zakona o jedinstvenom matičnom broju, kao i demokratskog prava na izražavanje nezadovoljstva mirnim prosvjedima. Istodobno su osudili djelovanje izvan zakona kao i zloporabu koja dolazi od strane političkih stranaka, udruženja građana, pojedinaca ili drugih organizacija.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda (HDZ BiH) do daljnjega neće sazivati sjednice Vijeća, a dužnosnici HDZ-a BiH neće sudjelovati u radu tih državnih tijela vlasti ističući kako ne postoje sigurnosni uvjeti za njihovo održavanje u zgradi zajedničkih institucija u Sarajevu.

Na višesatnom sastanku u Mostaru zaključeno je kako je za nastavak rada državnih u zgradi zajedničkih institucija potrebno omogućiti "sigurnosne uvjete za normalno funkcioniranje svih tijela vlasti i svih zaposlenih u njima" jer to sada nije moguće zbog prošlotjednih prosvjeda u glavnom gradu koji su se pretvorili u nasilnu višesatnu talačku krizu.

"Sjednice Vijeća ministara se po poslovniku održavaju u sjedištu Vijeća ministara u zgradi parlamenta. Trenutačno ne postoje uvjeti za
to. Kada se steknu uvjeti, održavat će se sjednice tamo", rekao je Bevanda na konferenciji za novinare.
 
Ocijenio je kako se stvorilo "zatrovano ozračje" u javnosti te da postoji rizik s nastavkom rada u zgradi zajedničkih institucija u Sarajevu budući su zakazale policijske i druge agencije za osiguranje reda.
 
"Prerizično je dovesti jednoga zaposlenika da mu se dogodi ono što im se događalo u četvrtak kada su 'mirni građani cipelarili' zaposlenike koji su nakon radnog vremena pokušali otići svojim kućama", rekao je Bevanda i dodao da je u četvrtak ukradenim vozilima bio blokiran promet ispred zgrade zajedničkih institucija što najbolje govori o prosvjednicima koji su se uključili u cijelu organizaciju.
 

Predsjednica kluba Hrvata u Domu naroda Parlamenta BiH Borjana Krišto istaknula je kako ne postoji urota oko organizacije prosvjeda, te su i posljednja događanja rezultat nepravednog ustroja zemlje. 
 
"Smatramo kako se samo uređenjem BiH kao zajednice jednakopravnih naroda i građana mogu riješiti unutarnji problemi i otvoriti put ka euroatlantskoj budućnosti", dodala je.
 
Ona se složila da ne postoje sigurnosni uvjeti za rad u državnim institucijama. "Institucije sustava koje bi trebale biti u funkciji
zakona nisu odgovorile svojim potrebama i smatramo da je moguće nastaviti rad bez ikakve prisile tek poslije njihovog detaljnog izvješća, analize i procjene stanja i kada se steknu sigurnosni i politički uvjeti. U ovome trenutku ne postoje normalni uvjeti za funkcioniranje tijela vlasti u BiH", dodala je Krišto koja je i potpredsjednica HDZ-a BiH.
 

Vrh Srpske - Prosvjede su predvodile najveće bošnjačke stranke

Prosvjedii u Sarajevu dodatno su usložili političke odnose u Bosni i Hercegovini i sigurnost srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama, izjavio je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

U obraćanju novinarima nakon današnjeg sastanka kojem su prisustvovali i član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović, svi predstavnici RS u Vijeću ministara i Parlamentarnoj skupštini BiH, te predsjednik Narodne skupštine Igor Radojičić i premijerka RS Željka Cvijanović, Dodik je ponovio da je riječ o politički montiranom procesu.

„Proteste su predvodili SDP, SDA, SBB, neke međunarodne ambasade, te nevladine organizacije poput Antidejtona, Prvi mart, CCI, kao i pojedini mediji u Sarajevu, prije svega BHT1, sa ciljem da se uruši bezbjednost srpskih predstavnika u Sarajevu“, rekao je Dodik.

Predsjednik RS kazao je da je na sastanku zaključeno kako se mora utvrditi odgovornost pravosudnih i sigurnoisnih agencija za događanja, odnosno blokadu zgrade Parlamentarne skupštine BiH. Naveo je kako postoje saznanja da je PS BiH 6. lipnja blokirala županijska policija, a ne građani Sarajeva.

Na sastanku je zaključeno da je potrebno što prije usvojiti Zakon o JMBG, koji bi bio u skladu sa privremenom odlukom koje je donijelo Vijeće ministara BiH. Utvrdio je i kako će RS odbiti svaku eventualno nametnuti odluku od strane Visokog predstavnika Valentina Inzka o ovom pitanju.

Sudionici sastanka zatražit će održavanje sjednice Vijeća ministara BiH „izvan Sarajeva na nekom sigurnom mjestu na kojem će se utvrditi odgovornost institucija za događanja u Sarajevu“.

Predsjednik PDP-a Mladen Ivanić, koji je izaslanik u Domu narodu PS BiH, u obraćanju novinarima rekao je da je zadovoljan što se na današnjem sastanku hladne glave razgovaralo o događanjima u Sarajevu. I on kaže da podržava donošenje Zakona o JMBG na tragu privremene odluke Vijeća ministara BiH.

„Predstavnici RS otići će u Sarajevo i glasati za taj zakon kada se dobije jamstvo za osobnu sigurnost svih zastupnika“, istakao je Ivanić, a na pitanje osjeća li se sigurno u Sarajevu odbio je dati eksplicitan odgovor, kazavši kako ne zna kako bi se osjećao da je negdje bio zatvoren.

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka