Menu

Danas će biti isplaćene plaće za mjesec prosinac

Danas će biti isplaćene plaće za mjesec prosinac

Danas (petak) 25. siječnja prosvjetni djelatnici će u ZHŽ-u, kao i drugi korisnici proračuna, dobiti plaću za prosinac. To je dobra vijest za prosvjetare nakon proteklih burnih, na trenutke i traumatičnih događaja vezanih uz štrajk. Time će županijska Vlada ispoštovati dosadašnju praksu koja se temeljila na privremenom sporazumu koji je odavno istekao, da se plaća isplaćuje najkasnije do 25. u mjesecu.

Slabija uplata

Dobro je nakon svega što se u i oko proteklog štrajka događalo, da se stvari tako odvijaju, da se nastalo nepovjerenje ne povećava. No, naknada za topli obrok i prijevoz za prosinac nije isplaćena, a dosad se, prema sporazumu, isplaćivala prije plaće - do 15. u mjesecu.


- Zbog uobičajene uplate prihoda u županijski proračun, koja je u siječnju i veljači slabija u odnosu na druge mjesece u godini za 20 posto, nismo u mogućnosti isplatiti i topli obrok i prijevoz i plaću do kraja ovog mjeseca. Budući da će uz plaću za prosinac biti isplaćena i razlika za radni staž za posljednje dvije godine, Vlada je zaključila da je bolje 25. siječnja isplatiti plaću i razliku za minuli rad, a nakon toga će nakon nekog vremena, kad se novac prikupi, uslijediti isplata naknade za topli obrok i prijevoz. Predviđamo da će to biti početkom sljedećeg mjeseca. Ovako je odlučeno i zbog toga što ljudi imaju kredite i različite druge obveze i ne bi zbog kamata bilo dobro da plaća prijeđe u sljedeći mjesec – kaže županijski ministar financija Radoslav Luburić.


Dovesti isplate u red

Za prosinačku plaću svim korisnicima proračuna u županiji (ukupno ih je 2177, od toga 1440 u školstvu) zajedno s dugovanjima za minuli rad, isplatit će se oko 4,000.000 maraka. Za isplatu toplog obroka i prijevoza za prosinac potrebno je više od pola milijuna maraka, točnije 505.000 KM. Pod pretpostavkom da budu na razini prošlogodišnjih, prihodi će biti 4,300.000 maraka, tako da se u ovom mjesecu ne mogu isplatiti i plaće i topli obrok i prijevoz - objašnjavaju u Ministarstvu financija. - Pokušat ćemo od ožujka isplate ponovno dovesti u red, odnosno da prvo ide isplata toplog obroka i prijevoza, a potom plaće i vjerujem da neće biti kašnjenja - kazao je županijski ministar financija Radoslav Luburić.

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka