Menu

Informacija o stanju sigurnosti u ŽZH u 2012. godini

Informacija o stanju sigurnosti u ŽZH u 2012. godini

Stanje sigurnosti na području Županije Zapadnohercegovačke u 2012. godini, uspoređeno sa stanjem sigurnosti u 2011. godini, karakteriziraju stagnacija broja prekršaja protiv javnog reda i mira (u daljnjem tekstu: JRIM-a), te smanjenje broja izvršenih kaznenih djela i smanjenje broja prometnih nezgoda.

Javni red i mir (JRiM)

U 2012. godini evidentirana su 244 prekršaja protiv  JRiM-a,  isto kao i godinu ranije.
U strukturi prekršaja protiv JRiM prevladavaju tuča (123 prekršaja ili 50 %) te naročito drsko ponašanje (55 prekršaja ili 23%).
Kod svih prekršaja protiv JRiM-a, odmah po saznanju da je prekršaj izvršen, policijski službenici su intervenirali, ponovno uspostavili javni red i mir, te izvršili prekršajnu obradu nad počiniteljima prekršaja.
Protiv 397 počinitelja prekršaja (od kojih je 27 maloljetnika i  59  povratnika), poduzete su represivne mjere, odnosno podneseni su zahtjevi za pokretanje prekršajnog postupka na nadležnom Sudu, ili im je izdan prekršajni nalog.
Prilikom izvršenja prekršaja protiv JRIM-a ukupno 104 osobe su zadobile lake tjelesne povrede, od kojih je 8 maloljetnih.
U prošloj godini nije se dogodilo nijedno narušavanje javnog reda i mira velikih razmjera; također, nijedna osoba nije zadobila teške tjelesne ozljede prilikom narušavanja JRiM.
Pored redovitih mjera održavanja JRiM-a, policijski službenici osiguravali su sva značajnija vjerska, kao i druga javna okupljanja.
U prošloj godini osiguravali smo 255 javnih okupljanja, imali smo 200 izvanrednih osiguranja, pružili smo 127 asistencija  raznim općinskim i županijskim tijelima uprave, te smo poduzeli brojne druge mjere i radnje s ciljem održavanja javnog reda i mira.


Sigurnost prometa

Prošle godine evidentirano je 528 prometnih nezgoda, što u odnosu na 2011. godinu predstavlja smanjenje za 117 nezgoda (18 %) – inače, godišnji prosjek u razdoblju od 1997. – 2012. godine iznosi 1380 nezgoda.
U prometnim nezgodama smrtno je stradalo 10 osoba, odnosno 4 više nego 2011. godine – usporedbe radi, u razdoblju od 1997. – 2012. godine, u prosjeku, godišnje je smrtno stradalo 17 osoba.
U prometnim nezgodama tjelesne ozljede različitog stupnja zadobile su 372 osobe – godinu ranije u prometnim nezgodama tjelesne ozljede zadobile su 454 osobe, odnosno 82 osobe više nego prošle godine.
Iz usporedbe parametara sigurnosti u prošloj i pretprošloj godini s višegodišnjim prosjekom moguće je izvući zaključke o trendovima – vidljivo je da su posljednjih godina svi trendovi pozitivni, što prvenstveno možemo zahvaliti planskom i sistematičnom radu policije, kako po pitanju prevencije tako i po pitanju represije.
Glede prevencije, izdvajamo županijske akcije pojačane kontrole prometa: Registar, Motocikl 2012, Školarac, te akcije koje smo proveli u suradnji s AAMK  BiH: Ispravno vozilo - sigurniji promet, Počela je školska godina, i Zima – zimski uvjeti vožnje.
Poduzeli smo slijedeće represivne mjere:
- na nadležnim Sudovima podnijeli smo 369 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka protiv počinitelja prometnih prekršaja,
- počiniteljima prometnih prekršaja uručili smo 20.885 prekršajnih naloga,
- Županijskom tužiteljstvu podnijeli smo 27 izviješća o počinjenom kaznenom djelu protiv osoba, osumnjičenih da su izvršile kazneno djelo protiv sigurnosti javnog prometa,
- iz prometa smo isključili 1630 vozila (1561 neregistrirano vozilo i 69 tehnički neispravnih vozila),
- iz prometa smo isključili 1254 vozača (887 vozača zbog vožnje pod utjecajem alkohola, 242 vozača zbog upravljanja motornim vozilom bez položenog vozačkog ispita, 24 vozača zbog upravljanja motornim vozilom pod izrečenom zaštitnom mjerom zabrane upravljanja motornim vozilom, a jednog vozača zbog upravljanja motornim vozilom pod utjecajem opojnih droga).

Analizirajući strukturu najtežih prometnih nezgoda, vidljivo je da su najčešći uzroci istih prekoračenje dopuštene brzine i vožnja pod utjecajem alkohola; također, vidljivo je da u velikom broju najtežih prometnih nezgoda sudjeluju vozači s malim vozačkim iskustvom.
Naročito je zabrinjavajući podatak da je 19 osoba bez položenog vozačkog ispita sudjelovalo u prometnim nezgodama sa stradalim osobama – smatramo da bi taj podatak, kao i podatak o 242 osobe koje su zatečene da upravljaju motornim vozilom bez položenog vozačkog ispita, trebao potaknuti sve punoljetne osobe, a posebice roditelje, da dobro razmisle prije nego maloljetnicima omoguće upravljanje motornim vozilima.


Kriminalitet

Na području Županije u 2012. g. evidentirano je 437 počinjenih kaznenih djela (u daljnjem tekstu: KD), što je za 20 KD (4 %)  manje  u odnosu na 2011. godinu.
Od 437 počinjenih KD rasvijetljeno je i dokumentirano 281  KD (64 %), a prošle godine rasvijetlili smo i 6 KD,  počinjenih ranijih godina.
Protiv 367 osoba, osumnjičenih za izvršenje KD, podnijeli smo izvješća o počinjenom kaznenom djelu nadležnim Tužiteljstvima.
Od ukupno 367 osoba, osumnjičenih za izvršenje KD, 17 osoba su maloljetnici (5 %), a 75 osoba (20 %) su recidivisti (povratnici u vršenju kaznenih djela).
U strukturi izvršenih kaznenih djela prevladavaju kaznena djela protiv imovine – počinjeno je 286 različita KD protiv imovine, što predstavlja 65 % od ukupnog broja izvršenih KD.
Najviše je izvršeno teških krađa – 129 KD, a potom krađa – 103 KD.
Na području ŽZH  prošle godine otuđeno je 29 motornih vozila – 15 otuđenih vozila je pronađeno i vraćeno vlasnicima.
Prošle godine pronašli smo i oduzeli 8 motornih vozila koja su otuđena u drugim dijelovima BiH ili u inozemstvu, ili su predmet drugih kaznenih djela počinjenih u drugim dijelovima BiH ili u inozemstvu, a pronašli smo i oduzeli i 17 motornih vozila iz drugih, zakonom propisanih razloga.
Radeći na sprječavanju nedopuštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga, prošle godine izvršili smo 17 uspješnih akcija.
Glede borbe protiv korupcije, prošle godine proveli smo sedam opsežnih kriminalističkih istraživanja, koja su rezultirale izviješćima o počinjenim kaznenim djelima protiv 11 osoba.

Od ostalih sigurnosno interesantnih podataka, važno je spomenuti da je prošle godine počinjeno 7 samoubojstava, jedno manje nego 2011. godine.

UPRAVA POLICIJE MUP-a | mupzzh.ba

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka