Menu

Popovo polje ponovno pod vodom

Popovo polje ponovno pod vodom

Popovo polje je pod vodom zbog nekontroliranog ispuštanja vode iz akumulacija sustava u slijevu rijeke Trebišnjice koje su pod nadzorom Elektroprivrede Republike Srpske, a Elektroprivreda HZ HB također ima dio svoje odgovornosti, uredno proizvedena električna energija od „viška vode“, stvaranje pozitivnog milijunskog prometa od proizvedene elektične energije, nekome dobro dođe.

A što je sa poljoprivrednim proizvođačima koji iz godine u godinu bilježe štete na svojim usjevima i nasadima?

Svake godine poplava uništi sve poljoprivredne kulture i nasade, pod vodom su već danas velike površine nasada jabuka, bresaka, vinove loze te bi voda uskoro mogla zatvoriti i jedinu prometnicu koja će rubna naselja uz Popovo polje odvojiti i izolirati od ostatka općine Neum, te susjednu općinu Ravno izolirati od unutrašnjosti zemlje.

Štete su milijunske, već godinama, a ova godina će na žalost poljoprivrednika biti ista takva. Zapravo, i oni sami kao da više gube vjeru u pronalazak bilo kakvog povoljnog riješenja koji će riješiti ovaj već ogroman problem. Ovakvim pristupom možda se želi „prisiliti“ ostatak stanovništva da odustanu od poljoprivrede, onog čime su godinama prehranjivali svoje obitelji?!

Možda se želi prisiliti ostatak stanovništva na raseljavanje, jer pomoći i života od Popovog polja ako se nastavi s ovakvom politikom nitko od stanovnika neće imati. Što se zapravo krije iza ovog projekta, što se Bogom dano polje, u klimatski odličnom području želi pretvoriti u jezero, a time ovaj dio Neumskog zaleđa i Ravnog u pustinju, nikome nije jasno.


Danas je proglašeno stanje prirodne nepogode – poplave  na dijelu područja općine Neum, i to za naseljena mjesta: Hutovo, Dobri do, Zelenikovac, Glumina, Međugorije, Previš i Čajteš.  

Stanovnici MZ Hutovo za nedjelju 27. siječnja najavljuju prosvjed kod jezera Vrutak u 14:30 sati, stoji u priopćenju Ureda za odnose s javnošću općine Neum.

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka