Menu

Prodaju nam smeće po europskim cijenama

Prodaju nam smeće po europskim cijenama

Teška ekonomska kriza, čini se, natjerala je proizvođače i trgovce da se služe raznoraznim trikovima kako bi povećali zaradu. Prema podacima neprofitne udruge U.S. Pharmacopeial Convention, krivotvorenje hrane ove je godine poraslo za čak 60 posto.

Naime, u posljednje vrijeme u BiH se mnogo govori o tome što zapravo jedemo i pijemo i kakva je kontrola uvoza, a mnogi upozoravaju kako u BiH zapravo i nema potrebne kontrole uvoznih roba.

Prema tome, tržišta poput našeg predstavljaju pravi raj za uvoz krivotvorenih i proizvoda manje kvalitete, koji se onda osiromašenim bh. građanima prodaju po cijenama sličnim kao u EU-u.

Ako ćemo ići po proizvodima, U.S. Pharmacopeial Convention navodi kako su pri vrhu po krivotvorenju tekuća i mljevena hrana, poput začina.

- Primjerice, maslinovo ulje vrlo često se razrjeđuje jeftinijim uljima, limunov sok se razrjeđuje vodom i šećerom, u čaj se dodaje obična trava ili listovi paprati. Nadalje, začini se miješaju s opasnim prehrambenim bojama koje oponašaju prirodnu boju začina, poput paprike ili šafrana", navode iz U.S. Pharmacopeial Conventiona.

Isto tako, među popularnijim namirnicama koje se krivotvore su i mlijeko, med, kava i sirup. Visoko na listi su i plodovi mora, prije svega se podvaljuje jeftinija vrsta ribe umjesto skuplje.

Osim toga, i internetska stranica delish.com na listi omiljenih prehrambenih krivotvorina navodi vino, mljevenu kavu, maslinovo ulje i med.

- Skupa vina krivotvore se dolijevanjem jeftinijih ili se dodavanjem začina krivotvori starost ili kompleksnost nekog vina. Cikorija, prženi kukuruz, slad ili glukoza nisu štetni, ali nisu ni kava, te će utjecati na okus. Kupujte kavu samo u cijelom zrnu i sameljite kod kuće jer je teže sakriti neželjene sastojke u ovom manje prerađenom obliku. Preporučuje se kupovanje maslinovog ulja od lokalnih prodavača, dok i med iz uvoza zna sadržavati antibiotike ili olovo. Kupujte od medara na sajmovima, odnosno pčelara za koje znate da imaju košnice, stoji na navedenoj stranici.

Prema tome, vidljivo je kako se i na tržištima kudikamo razvijenijih i uređenijih zemalja svijeta nalaze krivotvorene robe, tako da navodi domaćih poljoprivrednika kako je bh. tržište preplavljeno takvom robom dobivaju na težini.

Uz ovu činjenicu svakako treba napomenuti kako je i takva roba izuzetno skupa u BiH, čemu svjedoče i podaci sindikata iz RS-a oko sindikalne potrošačke košarice za prosinac prošle godine. Naime, ta košarica iznosila je 1854,45 maraka, a prosječna neto plaća od 818 maraka pokrivala ju je s 44,11 posto, piše današnji Dnevni list.

Najviše novca u prosincu obitelji su izdvajale upravo za nabavu prehrane, 695,15 maraka, zatim za troškove stanovanja i komunalnih usluga 560,30 maraka, prijevoz 196,70, kupnju odjeće i obuće 142,90, za tekuće održavanje kućanstva 103,15, za obrazovanje i kulturu 80,25 te za higijenu i zdravstvenu njegu 76 maraka.

Prema tome, čini se kako živimo u teškom apsurdu – vrlo skupo plaćamo stvari za koje ne znamo što sadrže.

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka