Menu

985 mališana jučer po prvi put sjelo u školske klupe

985 mališana jučer po prvi put sjelo u školske klupe

Jučerašnji dan zasigurno će ostati u trajnom sjećanju za 985 mališana koji su jučer po prvi put sjeli u školske klupe te krenuli u usvajanje nastavnog gradiva koje je za njih predviđeno devetogodišnjim planom i programom obrazovanja.


Osim za učenike drugih razreda osnovnih škola u cijeloj Zapadnohercegovačkoj županiji, jučer su školska zvona zazvonila i za prvašiće koji su s nestrpljenjem čekali upoznavanje sa svime onim što škola donosi.

Prvašići u školskim klupama

Prilikom posjeta 1.a razredu Osnovne škole Marka Marulića u Ljubuškom zatekli smo radnu atmosferu, a marljive ručice već su držale olovke i pisale svoja prva slova. Od učiteljice smo doznali kako je prvi susret prošao bez ikakvih problema, što je, kaže, i nju iznenadilo, jer djeca nisu pokazivala strah, štoviše u školske su klupe sjeli s osmjehom i s početničkim znanjem, što je pokazalo da koliko god da izgledaju mali ipak su odrasli i spremni za izazove koji će se pred njih postavljati.
Ono što je uslijedilo je međusobno upoznavanje i razmjena prvih doživljaja u školi, a za prvašiće je prvog dana prikazan i crtani film, te im je na taj način još jednom ukazana dobrodošlica u svijet školaraca. Na naš upit je li im u školi lijepo u glas su nam odgovorili 'DA', a to su potvrdili i osmjesi na njihovim licima.

Besplatni udžbenici

Na školskim klupama su ih dočekali i besplatni udžbenici, koje je osiguralo Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i sporta ZHŽ-a, što je velika olakotna okolnost za mnoge roditelje. Ovih dana se dosta raspravlja o tome je li sustav skraćenog provođenja nastave u prvom razredu dobro osmišljen i po pravilu, te hoće li učenici prilikom, primjerice, upisa u drugi razred u drugoj županiji naići na probleme. Oni koji se ne trebaju zamarati ovim pitanjima su mališani, njih 985 u Ljubuškom, Grudama, Posušju i Širokom Brijegu koji sve što trebaju je dobro učiti i usvajati školsko gradivo.
Podsjetimo, zanimljivost vezana uz ovogodišnji broj prvašića je u tome da je upravo jednak broj njih pretprošle godine u rujnu krenuo u školu. Najveći broj upisanih je u Osnovnoj školi Ivana Mažuranića u Posušju, njih 164, dok najmanji broj bilježi novootvorena škola Vranić, također u Posušju, koju će pohađati tek 17 prvašića. Po broju upisanih prvašića, gledano po općinama, prednjači Široki Brijeg s 335, a na drugom je mjestu Ljubuški, zatim Posušje i Grude.

Z. Volarević I Dnevni list

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka