Menu

Pušači podebljali prihode za više od 3,5 milijardi KM

Pušači podebljali prihode za više od 3,5 milijardi KM

BANJALUKA - Više od 3,5 milijardi maraka prikupljeno je u BiH u posljednjih sedam godina po osnovu akciza na duhan i duhanske prerađevine.

Samo tijekom 2012, prema podatcima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, prikupljeno je 758,4 milijuna KM, a pretpostavlja se da će istu cifru, ili nešto veću, pušači 'donesu' i ove godine.

Borci protiv otrovnog dima pitaju se koliko je od tog novca otišlo institucijama koje rade na smanjenju broja pušača, te na saniranju posljedica koje cigarete izazivaju.
"Pitanje je koliko je novca otišlo u zdravstvene tokove. Druge zemlje značajne cifre odvajaju za liječenje ljudi koji su oboljeli od pušačkih bolesti. Potom, jedan dio novca, koji se u tim državama prikupi kroz prodaju cigareta ide za kampanje za borbu protiv pušenja, a treći dio ide u fondove za liječenje drugih bolesti", kaže Darko Marković, nacionalni koordinator za kontrolu duhana RS.

Aida Ramić-Čatak, koordinator za kontrolu duhana Zavoda za javno zdravstvo FBiH, nije zadovoljna jer se za prevenciju odvaja malo novca.
"Na jednoj nedavno održanoj konferenciji zaključak je bio da ogromna količina novca u BiH bude prikupljena kroz prodaju cigareta, a zaključeno je da bi jedan dio od tog novca trebao biti preusmjeren za kampanje i slične aktivnosti čiji je cilj borba protiv pušenja", naglašava Aida Ramić-Čatak.

Ona precizira da bi zdravstveni sektor putem kampanja mogao utjecati na nepušače da ne postanu pušači, a na one koji to jesu da "bace" cigarete, ali i dodaje da je za takve akcije potreban novac.

U UIO BiH pojašnjavaju da prihod od akciza, zajedno sa novcem prikupljenim od PDV-a, carine i putarina, ide na jedinstveni račun, a potom slijedi raspodjela.
Prvo budu odvojena sredstva za povrat PDV-a, a potom za financiranje institucija BiH. Ostatak novca dijeli se entitetima i Brčko distriktu.

Sudeći po izjavama nacionalnih koordinatora, nisu zadovoljni iznosom koji entiteti, odnosno distrikt odvajaju za borbu protiv pušenja, ali svakako podržavaju to što su akcize na duhan sve veće, jer, pojašnjavaju, skuplje cigarete smanjuju broj pušača.
ABC portal

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka