Menu

Prijelazi Bijača i Gradiška još nisu završeni

Autocesta kroz Federaciju najranije 2020. godine

Vanjskotrgovinska razmjena BiH i Hrvatske od 1. srpnja ove godine bit će sigurno promijenjena. Naši poljoprivrednici će moći izvoziti proizvode biljnog i životinjskog porijekla pod uvjetom da imaju granični prijelaz za izvoz.

Ako prijelazi ne budu osposobljeni, izgubit ćemo oko milijardu maraka od izvoza, a naši susjedi bi mogli duplo veći uvoz povećati.

Poljoprivredni proizvođači samo se mogu nadati da će BiH moći izvoziti proizvode biljnog i životinjskog porijekla iz BiH kada Hrvatska uđe u EU 1. srpnja ove godine.

Naime, dva granična prijelaza – Bijača, na jugu zemlje, i Gradiška, na sjeveru, još nisu završeni. Rekonstrukcija graničnog prijelaza Gradiška, koja košta 300.000 KM, počinje sa građevinskom sezonom, a Bijača još nema ni izvođače radova jer tenderi za ponude završavaju 7. veljače.

U Upravi za neizravno oporezivanje tvrde da se od budućeg izvođača očekuje rad u tri smjene kako bi granični prijelaz zadovoljio minimalne kapacitete. Za ovaj primamljivi posao Vijeće ministara osiguralo je 4 milijuna KM, prenosi FTV.

”Nakon ulaska Hrvatske u EU bit će nastavljena izgradnja graničnog prijelaza – za to smo osigurali dodatna sredstva, 5,7 milijuna maraka iz IPA fondova za 2011. godinu”, kaže Ratko Kovačević, glasnogovornik Uprave za neizravno oporezivanje BiH.

”Hrvatska ima svoj interes u BiH da zadrži određeni povlašteni tretman kad je riječ o trgovini s BiH te je zbog toga angažirala svoje najjače resurse”, kazao je Zulfo Robović, predsjednik Hrvatske gospodarske komore u Mostaru.

U Vanjskotrgovinskoj komori tvrde da BiH može zahtijevati i neko drugo rješenje ako se pokaže da nije moguće do odgovarajućeg roka završiti izgradnju ovih graničnih prijelaza.

Jedna od ideja je osposobljavanje drugih graničnih prijelaza koji su u mnogo boljem stanju, a do sada EU nije odobrila. Potpuni prestanak izvoza za njih je nevjerojatan jer to ne bi dopustile ni vlasti u BiH ni Bruxelles.

”Dok se neki objekt fizički ne izgradi, za neke procedure mogu se koristiti neki montažni – postoje neka tehnička prijelazna rješenja i siguran sam da će biti izvršena”, kaže Igor Gavran, projekt menadžer u Vanjskotrgovinskoj komori BiH.

I dok se umjesto gradnje priča o rješenjima, pojedini proizvođači, bez obzira na to da li postoji granični prijelaz, ne mogu izvoziti iz BiH. Proizvođači krumpira ove godine ne izvoze jer naša zemlja kasni u primjeni plana monitoringa.

Ipak, postoje obećanja od nadležnih institucija da će izvoz biti omogućen iduće godine umjesto 2015, ako EU odluči sadašnju primjenu plana monitoringa ranije prekontrolirati i omogućiti izvoz.

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka