Menu

Obnovljiva energija ZHŽ u korak s vremenom

Obnovljiva energija ZHŽ u korak s vremenom

Sve više se pojavljuje potreba za obnovljivim izvorima energije s kojima ne bi profitirali samo oni koji „ubiru” energiju, već i koncesionari. Uz svjetske trendove stao je i ZHŽ u koji se u dvije sljedeće godine planiraju izgraditi barem dvije vjetroelektarne.

 
Dodjela koncesija

Naime, na sjednici Vlade ZHŽ-a ministri su donijeli odluku o dodjeli koncesija za izgradnju i korištenje vjetroelektrane na lokaciji Poklečani, općina Posušje JP EP HZ HB Mostar i odluku o dodjeli koncesije za izgradnju i korištenje vjetroelektrane na lokaciji Oštre u općini Posušje gospodarskom društvu „Relaks“ d.o.o. Posušje. Kako smo doznali od ministra gospodarstva ZHŽ-a Ivice Ćorića, EP HZ HB planira izgraditi 36 vjetroturbina instalirane snage po jedinici od 2 MW, ukupno 72 MW uz vrijednost investicije oko 110 milijuna eura, a izgradnja i puštanje u pogon vjetroelektrane, odnosno početak  komercijalne proizvodnje, planirano je dvije godine nakon potpisivanja ugovora o koncesiji.


Planirana godišnja koncesijska naknada za vrijeme trajanja koncesije iznosi oko 493.000 eura, te jednokratna koncesijska naknada u iznosu od 108.000 KM, a dijelila bi se 50 posto županiji i 50 posto općini Posušje kazao nam je ministar Ćorić. Također, istaknuo je kako bi se s ovim projektom zaposlilo 18 radnika. Što se tiče druge koncesije, odnosno druge lokacije gospodarsko društvo Relaks d.o.o. Posušje planira izgraditi 10 vjetroturbina instalirane snage po jedinici od 3 MW ukupno 30 MW uz vrijednost investicije cca 33 milijuna eura.

Planirani početak komercijalne proizvodnje električne energije je 36 mjeseci od dana potpisivanja ugovora  o  koncesiji. Kako stoji u ugovoru o koncesiji, planirana godišnja koncesijska naknada za vrijeme trajanja koncesije iznosi oko 900.000 KM te jednokratna koncesijska naknada u iznosu od 30.000 KM, a dijelila bi se 50 posto županiji i 50 posto općini Posušje. Ovim projektom bi se zaposlilo 15 radnika. Kako se uvijek postavlja pitanje utjecaja na okoliš, ministar Ćorić nam je kazao kako lokacije vjetroelektrana dovoljno udaljene od naseljenih mjesta te neće imati negativnog utjecaja na lokalno stanovništvo.

Životna sredina

Udaljenost turbina od naselja je tako pozicionirana da emisija buke i zasjenjivanja nemaju nikakav utjecaj na životnu sredinu. Prilikom izgradnje vjetroelektrana aktivirat će se lokalni gospodarski subjekti, što će pridonijeti zapošljavanju lokalnog stanovništva i povećanju gospodarske aktivnosti Zapadnohercegovačke županije i općine Posušje, kazao je ministar Ćorić dodavši kako su se koncesionari obvezali da će prilikom projektiranja, građenja i eksploatacije vjetroelektrana, pridržavati svih zakonskih propisa kojima je regulirana oblast korištenja OEiK, prostornog uređenja i građenja, korištenj a zemljišta, vodoprivrede, šumarstva, zaštite okoliša. Također, ministar nam je kazao kako su u izradi županijskog prostornog plana, koji je trenutačno u fazi nacrta, predviđene lokacije za izgradnju potencijalnih vjetroelektrana.

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka