Menu

U BiH do auta za tri godine rada, u Njemačkoj za sedam mjeseci

U BiH do auta za tri godine rada, u Njemačkoj za sedam mjeseci

Da bi kupio novo vozilo vrijedno, u prosjeku, 30.000 maraka, bh. radnik mora svaku marku od plaće odvajati tri godine, a u Njemačkoj automobil iste vrijednosti može steći za svega sedam mjeseci štednje.

Ako je vjerovati statistici, prosječno neto primanje u BiH "teško" je 832 marke, što znači da je u našoj zemlji potrebno raditi 36 mjeseci kako bi bio kupljen solidan četvorotočkaš, pritom da se prihodi uopće ne troše.

Prema posljednjim dostupnim podatcima, neto plaća u Njemačkoj iznosi 4.356 maraka (2.234 eura), što znači da se 30.000 KM sakupi za nepunih sedam mjeseci.
Dok je za mnoge bh. građane novo vozilo samo pusti san, od nas su u mnogo boljem položaju i stanovnici ostalih zemalja Europske unije, pa je tako u Nizozemskoj plaća 4.165 KM (2.136 eura), što znači da im za isti četvorotočkaš treba tek desetetak dana rada više nego Nijemcima.

Španjolci zarađuju 2.944 marke mjesečno (1.510 eura), te bi za isti automobil trebalo da uštede deset cijelih plaća.
Možemo zavidjeti i Slovencima, jer bi oni, ako je vjerovati statistici, vozilo mogli kupiti ako cijelu plaću gomilaju 15 mjeseci.

Komentarajući ovo istraživanje, Zoran Pavlović, ekonomski analitičar, ističe da nije ni čudno što se u BiH toliko teško motorizirati, jer imamo puno nezaposlenih, a uz to su plaće onih koji rade u gospodarstvu i niže od prosjeka. Situacija je, upozorava ovaj stručnjak, sve teža.

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka