Menu

Svako drugo dijete u BiH izloženo nekom obliku nasilja

Svako drugo dijete u BiH izloženo nekom obliku nasilja

Svako drugo dijete u BiH izloženo je nekom od oblika nasilja, pokazalo je to UNICEF-ovo istraživanje koje je danas prezentirano medijima u Sarajevu, a koje je provedeno od studenog 2011. do travnja 2012. godine i obuhvatilo je 7.500 domaćinstava, uključujući 1.544 romska domaćinstva.

"Istraživanje višestrukih pokazatelja - MICS" osmišljeno je kako bi se prikupile statistički značajne, međunarodno usporedive procjene ključnih indikatora u oblastima zdravstva, obrazovanja i dječije zaštite, a radi se o trećem ovakvom istraživanju, dok je posljednje provedeno 2005./2006. godine.

Predstavnica UNICEF-a u BiH Florence Bauer je prezentirajući brojne rezultate ovog istraživanja naglasila kako postoji i napredak u nekim važnim područjima kao što je pitanje prenatalne njege i pristup trudnica zdravstvenim ustanovama, ali i kada je u pitanju imunizacija gdje je zabilježen porast pokrivenosti sa 61 na 68 posto, no potreban je i dodatni rad na tome jer bi taj postotak trebao biti više od 90 posto.

"Istraživanje pokazuje relativno loše rezultate u smislu pristupa predškolskom obrazovanju posebno u ruralnim područjima što je potrebno poboljšati. Pristup predškolskom obrazovanju je još nizak i u usporedbi sa zemljama regije u kojima oko 50 posto djece ima pristup predškolskom obrazovanju, u BiH je to samo 13 posto" ističe Bauer.

Istraživanje se bavilo i romskom populacijom i pokazale su se brojne razlike u odnosu na opće rezultate istraživanja, a kao primjer je izdvojen podatak da je smrtnost novorođenčadi kod romske populacije tri puta veća nego u ostatku ispitanog uzorka.

Također, zabilježena su i rizična ponašanja u romskoj populaciji jer jedna od tri žene mlađe od 18 godina rađaju djecu što dovodi u opasnost i porodilju i dijete, a zbog važnosti ovakvih podataka Bauer je izrazila nadu kako će nadležni iskoristiti podatke da bi se poboljšali programi i politike prema ciljnoj populaciji.

Ministar zdravstva Federacije BiH Rusmir Mesihović je kazao da je istraživanje pokazalo poboljšanje kada je u pitanju broj pothranjene i pretile djece u odnosu na posljednje istraživanje, najavljujući da će uskoro biti prezentiran program zdrave ishrane djece što bi trebalo doprinijeti smanjenju broja pretile i neuhranjene djece.

Govoreći o romskoj populaciji, Mesihović naglašava da je istraživanje u tom smislu veoma značajno jer će dodatno pomoći da se poboljša sistem zdravstvene zaštite za sve građane BiH uključujući i romsku populaciju.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS-a Ranko Škrbić ističe da će istraživanje pomoći za daljnja planiranja svih vlada u BiH koja će biti fokusirana na poboljšavanja stanja u zdravstvenoj i socijalnoj politici.

"Od posljednjeg istraživanja povećan je broj djece koja koriste majčino mlijeko kao isključiv način ishrane. Zabilježeno je i značajno smanjenje broja djece koja imaju prekomjernu težinu, a taj broj u Republici Srpskoj je prepolovljen. Potrebno je poboljšati stupanj imunizacije kako bi se spriječile određene bolesti" naglašava ministar Škrbić.

Predsjednik Udruženja Roma "Amaro khama-Naše sunce" iz Visokog Mujo Musić upozorio je na probleme Roma kao što su stambena politika, zdravstvo, zapošljavanje, obrazovanje, naglašavajući kako su Romi u svim tim segmentima u veoma lošoj poziciji.

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka