Menu

Upravo je stigao još jedan dokaz da je Bosna i Hercegovina zemlja "mimo svijeta"

Upravo je stigao još jedan dokaz da je Bosna i Hercegovina zemlja "mimo svijeta"

Od 12. veljače 2013. godine nijedno novorođeno dijete u našoj državi ne može dobiti jedinstveni identifikacijski broj (JMB) niti može biti upisano u knjige rođenih.

Prošlog mjeseca Ustavni sud BiH donio je presudu kojom se izvan snage stavlja državni Zakon o matičnom broju i ona je službeno stupila na snagu 12. veljače kada je objavljena u Službenom glasniku BiH.

Prije toga, u svibnju 2011. godine Ustavni sud BiH donio je rješenje kojim se Parlamentu BiH nalaže da državni Zakon o matičnom broju usuglasi sa Zakonom o teritorijalnoj organizaciji Republike Srpske.

Radi se zapravo o naredbi da se u Zakon o matičnom broju BiH ugrade službeni nazivi općina u Republici Srpskoj koje imaju dvojna imena. Radi se o dvadesetak općina, primjerice Bosanskom Brodu/Brodu, Bosanskom Šamcu/Šamcu, Bosanskom Novom/ Novom Gradu, Skender Vakufu/Kneževu, Bosanskoj Dubici/Kozarskoj Dubici, Bosanskoj Gradiški/Gradiški, Mostaru/Istočnom Mostaru, Stocu/Berkovićima, Ključu/Ribniku, Jajcu/ Jezeru...

Od 12. veljače situacija je takva da službenici ministarstava unutarnjih poslova nemaju više nikakve zakonske osnove i uporišta da dodjeljuju i upisuju novorođenoj djeci jedinstveni matični broj, odnosno da ih upisuju u matične knjige rođenih.

Također, ni Ministarstvo civilnih poslova nema zakonsko pravo na davanje bilo kakvih instrukcija. A to znači da roditelji ne mogu službeno ni upisivati imena svojoj novorođenoj djeci!

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka