Menu

U BiH nema straha od konjetine, za sada

U BiH nema straha od konjetine, za sada

U brojnim europskim medijima od nedavno je prisutna informacija o podmetanju konjskog mesa u ono za koje se prema deklaracijama tvrdi da je govedina. Vlade nekoliko europskih zemalja pokrenule su istragu nakon otkrića kako smrznuta hrana nekih proizvođača, s navodno goveđim mesom, sadrži veliki postotak konjskog mesa.

Europska unija je morala intervenirati po tom pitanju pa će zbog potrebnih istraživanja morati financirati većinu troškova, njih 75 %. Planom se predviđa testiranje ukupno 2.250 uzoraka goveđih proizvoda širom Europe, od deset do 150 po zemlji članici. Mjere koje će se poduzeti podrazumijevaju kontrole trgovina na malo koje prodaju hranu u kojoj je sadržano goveđe meso radi utvrđivanja mogućeg postojanja konjskog mesa u njihovim proizvodima. Provodit će se i testiranja veterinarskog lijeka fenilbutazona, inače štetnog za ljudsko zdravlje.

Inače, nedavna naliza u slovenskom Nacionalnom veterinarskom institutu pokazala je kako je u Ledovim lazanjama, u kojima je upotrijebljena sirovina iz Luksemburga, pronađena konjetina umjesto govedine, a predsjednik uprave Leda je za Večernji list izjavio kako je u tim lazanjama čisto goveđe meso. Potrošači ovakvim stanjem mogu biti jedino zbunjeni. Bosna i Hercegovina u Hrvatsku izvozi 16,67% mesnih prerađevina dok u Hrvatskoj nema organiziranog uzgoja konja za konzumne potrebe građana. Inspektori za sada u BiH nisu pronašli dokaze koji bi upućivali na podvale konjskog mesa umjesto govedine.

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka