Menu

Bez zakona o povoljnom umirovljenju nema novca

Bez zakona o povoljnom umirovljenju nema novca

Umirovljeni branitelji HVO-a i Armije BiH spremaju se na organiziranje masovnih prosvjeda pred zgradom federalne Vlade, jer je očito da će Parlament FBiH usvojiti ponuđeni prijedlog zakona o povoljnom umirovljenju, a koji, tvrde branitelji, ide na njihovu štetu.

Pozivajući se na zahtjeve MMF-a federalni ministar za pitanja branitelja i invalida rata Zukan Helez, ali i premijer Nermin Nikšić pozvali su zastupnike da prihvate zakon o povoljnom umirovljenju, jer će u protivnom doći do proračunskog kaosa u FBiH.

MMF nema novca

Njihovim upozorenjima jučer se nedvosmislenom porukom oglasila i Misija MMF-a u BiH, u kojoj je jasno stoji da ako do 31. ožujka ne bude usvojen predloženi novi federalni zakon o povoljnijem umirovljenju branitelja bit će ugrožena sljedeća tranša za BiH po stand-by aranžmanu s MMF-om. Prekid stand-by aranžmana s MMF-om imao bi, upozoravaju stručnjaci, katastrofalne posljedice po financiranje proračuna na svim razinama vlasti u BiH. Predsjednik federalne Vlade Nermin Nikšić jučer je bio oprezan oko davanja izjava hoće li ponuđeni zakon uopće Parlament usvojiti. Usvajanje spornog zakona zbog kojeg branitelji prijete masovnim prosvjedima, prema tvrdnjama premijera Nikšića, omogućio bi “koliko-toliko” fiskalnu sigurnost FBiH, te nastavak aranžmana s MMF-om koji bi nam omogućio, osim servisiranja tog zakona, servisiranje i svih drugih obveza FBiH. “Neusvajanje ne znači prekid aranžmana s MMF-om, znači njegovo zamrzavanje sve dok zakon ne bude usvojen. Znači i smanjenje plaća svim proračunskim korisnicima za 35 do 40 posto i ostalih izdvajanja iz proračuna”, kazao je premijer, prenosi agencija Fena. Federalni resorni ministar Zukan Helez kazao je da svaka promjena teksta tog zakona prekida razgovore s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), „te što je najvažnije nemamo pomoći od međunarodnih financijskih institucija“.

Branitelji HVO-a protiv

I ministar Zukan Helez i premijer Nermin Nikšić tvrde kako su protiv tog zakona bili jedino oni koji su ranije umirovljeni, po uredbama, jer im ali ne svima, tvrde, smanjuju primanja za određeni iznos. Nedavno je Odbor za branitelje, socijalnu politiku i NATO HNS-a BiH ocijenio neprihvatljivim prijedlog zakona o prijevremenoj starosnoj mirovini pod povoljnijim uvjetima, koji je upućen u Parlament. Smatraju ga neprihvatljivim jer u pripremi prijedloga nisu sudjelovali legitimni predstavnici hrvatskog naroda i krovnih udruga HVO-a i na taj način nisu mogli biti provedeni i njihovi prijedlozi, što je obveza predlagača i zaključak Doma naroda Parlamenta FBiH.

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka