Menu

SAD preko Sarajeva šalje skrivenu poruku Beogradu!? Evo kakvu

SAD preko Sarajeva šalje skrivenu poruku Beogradu!? Evo kakvu

Bakir Izetbegović je iskoristio činjenicu da je njemu odani Sakib Softić, formalno i dalje agent BiH pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu, iako mu je mandat davno istekao, i bez suglasnosti druga dva člana Predsjedništva pokrenuo zahtijev za revizijom presude BiH protiv Srbije. Bi li lider Bošnjaka, unatoč podršci svih bošnjačkih stranaka, povukao ovaj potez koji će, kako je sam procjenio, Bosnu i Hercegovinu uvući u najdublju krizu od potpisivanja Daytonskog sporazuma, da nije dobio zeleno svjetlo od najmoćnije zemlje svijeta- Amerike?, pita me moj dugogodišnji prijatelj, sveučilišni profesor iz Mostara.

Piše: Milan Šutalo, Hrvatski Medijski Servis

Zašto bi Amerika stajala iza Izetbegovića, ako će takav potez vrlo vjerojatno izazvati raspad vlasti, dovesti BiH na rub raspada i destabilizirati regiju, odgovaram protupitanjem.

-Pa upravo zato, spremno mi odgovara. Za stanje kontroliranog kaosa, potrebne su stalne krize. Pola godine trajala je kriza oko referenduma o Danu RS. Nije prošlo ni dva mjeseca sada imamo novu. Naravno, ovo je moja pretpostavka, kaže mi.- Ali, dodaje, nije to ni jedini ni glavni motiv vjerojatnog „zelenog svijetla“ SAD Izetbegoviću.

A što je, pitam?

-Slanje poruke Srbiji i Vučiću. Kakve?– Pa, da ne mogu više sjediti na dvije, ili tri stolice. Biti saveznici i Rusije i Kine, i kao ruski satelit na Balkanu ući u Europsku uniju, a odbijati članstvo u NATO-u, odgovara. Amerika želi otrgnuti Srbiju iz ruskog i kineskog zagrljaja. Ovo je pitanje, rivalstva velikih sila i u ovom dijelu svijeta.

Imaš li neki dokaz za to?

-Usporedi priopćenja Veleposlanstva SAD i Delegacija EU. Bruxelles poziva političare u BiH da „osiguraju dogovor nadležnih institucija oko zahtijeva za reviziju presude Srbiji“, veleposlanstvo SAD u priopćenju ističe kako su Sjedinjene Američke Države „oduvijek podržavale, i podržavat će, pronalaženje pravde za žrtve ratnih zločina“, no ne spominju, kao Europljani, da se o odluci o zahtijevu za revizijom mora postići dogovor unutar institucija BiH.

Što to znači, da neizravno podržavaju Izetbegovićev unilaterlan potez?, pitam.- Pa, zaključi sam, odgovara mi.

Ali zašto je Izetbegović prihvatio ovu igru, je li svjestan rizika. –Prvo, on ne zna da je to igra. I njegov otac je odbio  Owen – Stoltenbergov mirovni plan na nagovor američke administracije. Vjerovao je da može dobiti više, upravo zato jer mu je to obećao Washington.

A što očekuje? -Presudu Srbiji za genocid i agresiju i sve pozitivne konzekvence, od političkih do financijskih- u smislu ogromnog obeštećanja za žrtve, kaže.

Ništa više od toga?

-Ne samo to, on ovim učvršćuje vlast, poziciju među Bošnjacima, u trenutku kad mu ta pozicija ni unutar vlastite stranke nije baš čvrsta. Predstavlja se kako političar kojem su moralna načela, interesi žrtava iznad političkih interesa i benefita očuvanja vladajuće koalicije- odnosno vlasti.

Može li Izetbegović biti gubitnik u ovom slučaju?

-Apsolutno, odgovara mi. –On je svjestan kako je moguće da Međunarodni tribunal u Haagu ospori legitimitet agenta Softića da podnese zahtijev u ime BiH. Upitno je i postojanje novih čvrstih dokaza neophodnih za reviziju presude u posljednjih šest mjeseci, ali mu je, vjerojatno, obećano da će sve to proći.

Što, međutim, ako Srbija, da bi izbjegla presudu za genocid i agresiju prihvati skrivenu američku ponudu?

-Onda će Izetbegović izgubiti sve, uvjerava me.

Bez obtira na pravne činjenice i argumentaciju?, pitam.

-Nemoj biti naivan, odgovara mi.

Bi li napisao autorski članak o ovome?, pitam na kraju razgovora.

– Ne bih- odgovara mi- ovo su samo moje pretpostavke.

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka