Menu

Apsurdno je, ali sada Srbi brane BiH, a Bošnjaci je ruše zbog jednostranih poteza

Apsurdno je, ali sada Srbi brane BiH, a Bošnjaci je ruše zbog jednostranih poteza

Dužnosnici Saveza za promjene vratili su se u institucije BiH, no svoj će rad modificirati do kraja ovoga mandata nakon odluke bošnjačke strane o reviziji presude Međunarodnog suda pravde u Haagu protiv Srbije. Predsjednik PDP-a Branislav Borenović govori o krizi i potezima ove stranke i Saveza za promjene.Kako gledate na ovu krizu i mogući rasplet?

- Ovdje je kriza izazvana isključivo zbog toga jer su predstavnici bošnjačkoga naroda smatrali da imaju ekskluzivno pravo nad BiH. Takvi se pokušaji prožimaju već godinama, a epilog je bio s podnošenjem nelegitimne, jednostrane revizije presude po tužbi protiv Srbije. To pokazuje koliko je u međuvremenu postala autistična njihova politika da smatraju kako mogu djelovati izvaninstitucionalno i da oni jedini mogu polagati pravo na BiH. To se mora zaustaviti, ne samo zbog srpskog naroda nego i zbog predstavnika hrvatskog naroda te cijele BiH. Najvažnije je sve vratiti u okvir institucija, Ustava i Daytonskog mirovnog sporazuma. Dakle, u skladu s pravilima koja postoje.

A kako komentirate rasplet glede revizije?

- Nakon turbulentnih događaja, očito je da će se to pitanje riješiti i puno prije. Svima je jasno da upućivanje tri odvojena pisma, ali identičnoga sadržaja Predsjedništvu pokazuje kako Međunarodni sud pravde u Haagu nije prihvatio legitimaciju gospodina Softića. U najmanju ruku ju je osporio i pokazao da smo mi bili u pravu kada smo tvrdili da Softić nema pravo zastupati BiH u izvanrednom pravnom lijeku jer nije dobio suglasnost BiH. To je, rekao bih, jedan veliki politički udarac, ali i moralni Bakiru Izetbegoviću i bošnjačkoj eliti koja je naučila biti iznad svih. To je dobra lekcija da se kroz ovu proceduru revizije presude Bošnjaci moraju vratiti u institucije. Na izvjestan način apsurdno je da je najveću štetu BiH učinila stranka koja se u nju najviše zaklinje i čovjek koji je glumio da predstavlja njezin simbol. A sve to na jedan sasvim pogrešan i izvitoperen način. Zato je ovo dobro prizemljenje za Izetbegovića jer se postavlja pitanje što bi se dogodilo da svakih pola godine netko jednostrano zloupotrijebi institucije BiH. Postavlja se pitanje što bi zaustavilo gospodina Izetbegovića da sutra podnese jednu takvu tužbu uime BiH protiv Hrvatske ili Crne Gore, a bez suglasnosti države.

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka