Menu

Čović: Obnovimo unutardruštveni dijalog i okrenimo se budućnosti u EU

Čović: Obnovimo unutardruštveni dijalog i okrenimo se budućnosti u EU

U Predsjedništvu BiH održan je svečani prijam u povodu Dana neovisnosti BiH. Nazočnima su se obratili Bakir Izetbegović i Dragan Čović.

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović u svom govoru je kazao kako nas ovaj dan sve skupa poziva na obnovu unutardruštvenog dijaloga i na jaču privrženost ideji naše domovine kao zajednice konstitutivnih naroda i svih drugih koji se tako ne izjašnjavaju, ravnopravnih i jednakih.

- Svi moramo smoći snage da sagledamo događaje iz prošlosti tako da ne opterećujemo naše odnose danas i ne potkopavamo mogućnost promišljanja zajedničke budućnosti, kazao je Čović. - BiH nije apstraktna ideja. Nju čine tri tradicionalne zajednice - tri konstitutivna naroda i svi drugi kojima je stalo njegovati svoj jezik, kulturu, identitet i posebnosti. Veličati i slaviti BiH znači veličati i slaviti njezine narode, njihovo zajedništvo, ali i sve ono što ih određuje. Želimo pravednu BiH u kojoj svaki narod ima zajamčenu institucionalnu poziciju i subjektivitet, da bira svoje političke predstavnike, upravlja svojim identitetom i svim onim sto je važno za njegovo održanje u područjima kulture, informiranja, obrazovanja, gospodarstva... Pozivam partnere u vlasti da napravimo iskorak kroz izmjene Izbornog zakona.

Hrvatski politički predstavnici okupljeni kroz HNS ponudili su prihvatljiva rješenja koja rješavaju meritume odluka domaćih i međunarodnih pravosudnih institucija u duhu svega onoga što smo imali na umu kada smo 1992. izlazili na referendum podržati viziju neovisne i suverene BiH, kao države ravnopravnih naroda, ustrojene po mjeri svih.

Ako uspijemo održati zajednički dijalog na tragu općeg konsenzusa o europskoj budućnosti BiH i njezina pluralnoga višenacionalnog i višekulturalnog karaktera, doći ćemo do faze održivosti koja će podrazumijevati sposobnost da upravljamo BiH i odlučujemo o svim pitanjima bez vanjske pomoći ili prisile.

Ne tražimo uzore i zaštitnike izvan granica BiH, već se okrenimo jedni drugima, poručio je Čović.

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka