Menu

Čović: Ohrabruje nas snaga zajedništva, nikada kao sad nismo upućeni jedni na druge

Čović: Ohrabruje nas snaga zajedništva, nikada kao sad nismo upućeni jedni na druge
Predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović je, obraćajući se prisutnima na božićnom prijemu čiji je on domaćin bio večeras u Sarajevu, kazao da nas je predblagdanska radost iznova okupila i dala nam priliku da kroz nesvakidašnje pozitivno ozračje Božića promotrimo životnu svakodnevnicu i pošaljemo bratsku poruku dobrote svima onima koji to od nas očekuju.
- Ohrabruje nas snaga zajedništva koju svojom brojnošću večeras možemo poslati svima onima koji u ovo predbožićno vrijeme žele čuti poticaj za rješenje svih životnih kušnji kojima smo izloženi - naveo je on. Istaknuo je da nikada kao u ovo vrijeme, kada slavimo dolazak Malog Isusa, nismo upućeni jedni na druge. Po njegovim riječima, Božić jeste ljubav kojom se poziva na hrabrost da darujemo drugom ono što želimo sebi i darujemo sebe za drugoga; hrabrost da prihvatimo drugog i drugačijeg u punini različitosti; hrabrost prihvaćanja našeg životnog poslanja, istog onog koje su imali naši roditelji kada su nama poklonili život; hrabrost da ostajući u svojoj domovini preuzmemo odgovornost i zajedno gradimo bolje sutra; hrabrost u traženju vjere i nade, da imamo snage istrajati u svome naumu o boljoj budućnosti...
- Ova naša domovina Bosna i Hercegovina neće sama od sebe postati bolja, pravednija, organiziranija, razvijenija, Europski integriranija, to samo mi možemo osigurati. Ova naša domovina neće sama od sebe postati tolerantnija prema svim različitostima koje je prožimaju, neće se sama od sebe osloboditi ožiljaka rata i ratne boli koji se osobito ovih dana ponovo proživljava, mi smo pozvani da to napravimo - kazao je Čović. Dodao je da "ova naša domovina neće sama od sebe osigurati unutarnju jednakost tri konstitutivna naroda koja ju čine, niti će sama od sebe osigurati ponos svakom od predstavnika naroda da biraju svoje legitimne predstavnike, to ponovno samo mi možemo i moramo učiniti".
- Kada sagledamo koliko u suštini malo trebamo jedni za druge učiniti, s pravom se pitamo zašto to ne činimo kako bi se otrgnuli iz užasa i opterećenja prošlosti i okrenuli budućnosti. Okrenimo se oko sebe, sve je više područja u svijetu izloženo ratnim prijetnjama, s nevjericom gledamo na ratne strahote i nove sigurnosne prijetnje. Slušamo o najužasnijim zločinima uime vjere, nacije, boje kože i drugih umišljenih različitosti.
Najveću cijenu uvijek plaćaju najslabiji - naveo je predsjedavajući Čović. Pogled na patnju koju u ovo blagdansko vrijeme osjećaju mnogi diljem svijeta, neka nama budu opomena i poticaj da se okrenemo drugačijoj budućnosti, poručio je Čović.
- Želim nam svima dragi prijatelji da ozračje Božića iz nas izbaci najrazličitije međusobne strahove, a istovremeno ljubavlju Malog Isusa obdari nas spomenutim hrabrostima kojima ćemo svoju domovinu učiniti ljepšim mjestom za život. Neka dragi Veliki Bog učini da tako i bude - kazao je Čović, te čestitao Božić i Novu 2018. godina. Božićnom prijemu prisustvovale su brojne zvanice, predstavnici političkog, javnog, kulturnog i vjerskog života u BiH, te predstavnici diplomatskog kora.
Prijemu nije prisustvovao član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

 

  • Nijedan komentar nije pronađen

Komentirajte na članak

0
na vrh članka